Koji čimbenici utječu na viskoznost sperme?

Zdravo sjeme obično treba da se ukapljuje manje od sat vremena nakon ejakulacije, što znači da sperma koja to ne uspije je vjerojatno previše debela da lako protječe prema cerviksu. To može otežati dijete s partnerom, no učenje tipičnih uzroka nepovoljne viskoznosti sjemena može pomoći većini muškaraca da riješe problem. Na primjer, jedan od glavnih čimbenika koji utječu na viskoznost sperme je hidratacija, što znači da muškarci koji žele tanke sjemenke trebaju piti puno vode. Postizanje dobre kakvoće sjemena također zahtijeva pažnju posvećivanju uzimanju lijekova, jer neki lijekovi mogu utjecati na viskoznost sjemena. Osim toga, infekcije mogu učiniti da je sjeme previše debelo kako bi se omogućilo da se sperma pomakne, ali uzimajući osloboditi od bakterija može pomoći isprazniti tekućinu.

Dehidracija može dovesti do gustog sjemena koja u biti zamjenjuje spermu na mjestu, što čini vjerojatnost začeća. Muškarci koji primjećuju da je njihov semen iznenada deblji nego obično, potiču se da povećaju unos tekućina, osobito vode. Također bi trebali pokušati smanjiti količinu diuretika koje piju, uključujući kavu, alkohol i soda, jer to dehidrirati tijelo tijekom vremena. Dovoljna hidratacija obično zahtijeva od šest do osam čaša vode svaki dan, iako je često potrebno za muškarce koji vježbaju ili rade vani u toplom vremenu. Obično je potrebno nekoliko dana da dovoljno hidriraju kako bi vidjeli poboljšanje u viskoznosti sjemena.

Neki lijekovi mogu napraviti sjeme deblji od uobičajenog, tako da muškarci koji primjećuju promjenu u kvaliteti sjemena savjetuju se da razmotre lijekove koje uzimaju. Dok neki lijekovi mogu učiniti sjeme debljim i treba izbjegavati ako je povećanje plodnosti cilj, drugi imaju suprotan učinak i mogu se pokazati korisnima za napor. Na primjer, vitamin E, guaifenezin i N-acetil-cistein su sve dodatke poznate po izradi sjemenki razrjeđivača. Postoje čak i neke tablete koje kombiniraju nekoliko hranjivih tvari za poboljšanje viskoznosti sjemena. Dok se ovi lijekovi obično mogu kupiti preko šaltera, savjetuje se muškarcu da se pita od svog liječnika prije nego što ih uzme u tu svrhu.

Drugi faktor viskoznosti sjemena je prisutnost infekcije, jer bakterije u prostatnoj žlijezdi ili sjemene mjehuriće mogu dovesti do nezdravog sjemena. Muškarci koji primjećuju da je njihovo sjeme deblji od uobičajenog i da postoji i oticanje ili nelagoda trebaju prepoznati svog liječnika. U mnogim slučajevima, antibiotici se mogu riješiti infekcije, dopuštajući da se viskoznost sperme vrati u normalu pa je moguće začeće.