Što su znakovi alergijske reakcije na med?

Alergijska reakcija na med može se razlikovati od blage do potencijalno životne prijetnje, ovisno o težini alergije. Neki od najčešćih znakova alergije meda uključuju respiratorne simptome, kao što su kašalj ili hripanje, uz svrbež, vodene oči ili natezni nos. Ponekad se mogu pojaviti uvjeti kože, poput ekcema ili gastrointestinalnih poremećaja, poput povraćanja ili proljeva. Bubrenje lica, usana ili grla može ukazivati ​​na tešku vrstu alergijske reakcije poznate kao anafilaksije i predstavlja hitnu medicinsku pomoć.

Blage do umjerene respiratorne smetnje su uobičajene kada osoba ima alergijsku reakciju na med. To može uključivati ​​tipične alergijske simptome kao što su svrbež, vodene oči, curenje nosa, sneezing, nosna zagušenja i glavobolje. Kao rezultat tih simptoma mogu se razviti infekcije, ili se pacijent može osjećati maglovito. Imunološki sustav može postati oslabljen, posebno ako se med konzumira redovito, unatoč alergijama.

Reakcija može dovesti i do promjene kože, a može uključivati ​​svrbež i razvoj lokaliziranog ili raširenog osipa. Podignuti osip koji može svrbiti i izgorjeti, poznat kao osip, je čest alergijski odgovor. U tijeku upotreba meda osoba s alergijom na med može dovesti do kožnog stanja poznatog kao ekcem.

Neki pacijenti mogu doživjeti razne gastrointestinalne poremećaje, uključujući mučninu, povraćanje ili proljev kao simptome alergijske reakcije na med. Možda se javljaju i abdominalni nelagodi ili grčevi. Prekomjerno proljev ili povraćanje treba prijaviti liječniku, pa pacijenti trebaju biti pažljivi da ne postanu dehidrirani. Pijenje puno tekućina obično je dovoljno da spriječi dehidraciju, iako teški slučajevi proljeva ili povraćanja mogu zahtijevati IV tekućine u bolnici.

Anafilaksija se može pojaviti tijekom ozbiljne alergijske reakcije na med. To može postati kobno u roku od nekoliko minuta ako se ne dobije hitna medicinska pomoć. Simptomi anapilaksije mogu uključivati ​​oticanje lica, usana ili jezika i razvoj osipa koji može ili ne mora svrbež. Disanje može biti teško, ponekad uzrokujući da pacijent izgubi svijest. Ako se sumnja na anafilaksiju, hitni medicinski stručnjaci trebaju se odmah kontaktirati, jer pokušaj da se bolesnik prenese u bolnicu tradicionalnim sredstvima možda nije dovoljno brz.