Koji čimbenici utječu na razvoj osobnosti u djetinjstvu?

Čimbenici koji utječu na razvoj osobnosti u djetinjstvu obično uključuju genetiku, obiteljsko okruženje i društveno okruženje. Psiholozi koji proučavaju razvoj osobnosti djetinjstva smatraju da neki inherentni aspekti nečije osobnosti ne moraju biti povezani s okolišnim ili genetskim čimbenicima. Ljudi iz iste obitelji, uzdignuti u istom okruženju i kulturi, često mogu razviti izuzetno različite osobnosti. Stručnjaci u potpunosti ne razumiju zašto bi to trebalo biti tako. Iako okolišni i genetički čimbenici možda nisu jedini koji se odnose na razvoj osobnosti u djetinjstvu, oni su međutim općenito prihvaćeni kao važni.

Kultura u kojoj dijete raste može biti jedan od čimbenika okoliša koji doprinose razvoju osobnosti. Drugi čimbenici u razvoju osobnosti u djetinjstvu mogu uključivati ​​kvalitetu skrbi koju dijete prima od roditelja. Dok neki aspekti djetetove osobnosti mogu biti inherentni od rođenja, povratne informacije koje dijete prima od roditelja, skrbnika i braće i sestara mogu pridonijeti formiranju njegove osobnosti. Poredak rođenja također može doprinijeti razvoju ličnosti u djetinjstvu. Starije braće i sestre mogu biti lakše i odgovornije, dok mlađe braće i sestre mogu biti bezbrižnije i neumornije.

Mnoge teorije o razvoju osobnosti u djetinjstvu pretpostavljaju da društveno i rodno uvjetovanje mogu utjecati na osobnost djeteta. Djevojčice i dječaci općenito se drže drugačije od roditelja i drugih, ovisno o idejama većih društava o odgovarajućim rodnim ulogama. Djeca će uglavnom oblikovati zaključke o svijetu i njihovom mjestu u njemu na temelju stvari koje promatraju i iskustava imaju, a ti zaključci mogu konačno utjecati na dječji karakter. Roditelji mogu tipično utjecati na razvoj osobnosti u djetinjstvu prema načinu na koji se tretiraju dijete. Vjeruje se da kvaliteta i priroda roditeljske discipline i osobne interakcije imaju jak utjecaj na razvoj osobnosti djetinjstva.

Vrlo mala djeca često će nastojati imitirati svoje roditelje ili druge skrbnike. Obično će uzeti svoje uvjerenja i moralne vrijednosti svojih skrbnika za svoje. Roditeljske osobine osobnosti mogu stoga biti snažan čimbenik u razvoju djetetove osobnosti.

Osobnost se obično definira kao zbirka karakternih osobina koje, u kombinaciji, služe kako bi jedna jedinstvena osoba. Razvoj osobnosti u djetinjstvu obično počinje oko dvije godine, kada dijete počinje razvijati samosvijest. Većina stručnjaka vjeruje da je osnovna osobnost djeteta u potpunosti formirana u dobi od šest godina.