Što su znakovi infekcije zarezom?

Nakon kirurškog zahvata, vrlo je važno često provjeriti zarezivanje znakova infekcije koja bi mogla potencijalno uzrokovati bolest ili čak smrt ako se širi cijelim sustavom. Najčešći znakovi i simptomi zaraze infekcije su povećani oticanje i crvenilo, toplina do dodira i drenažu gnoja. Bol će se vjerojatno povećati i infekcijom. Dva znaka širenja infekcije zaraznih bolesti su groznica i opći umor, kao i crvene pruge koje se šire prema van od mjesta urezivanja. Ako se to dogodi, potrebno je odmah hitno liječenje antibioticima.

Nakon operacije, uobičajeno je i normalno da je rez djelotvoran na dodir – iako je važno izbjegavati dodirivanje što je više moguće kako bi se izbjeglo uvođenje bakterija u ranu – i lagano natečeno i crveno. Ovi simptomi bi se trebali početi relativno smanjivati, međutim, i nikada ne bi trebali pogoršati. Ako je rez sve više i više bolan, ako crvenilo raste, ili se dobiva više natečene ili se čak i osjeća teško dodir, to može ukazivati ​​na infekciju. U normalnim okolnostima, rez također neće biti mnogo topliji od kože oko nje, no zaraženi rez često će se osjećati prilično toplim na dodir.

Drugi uobičajeni znak zaraze infekcije je gnoj ili ispuštanje iz rane, često žućkaste ili zelenkaste boje. Incizija obično treba biti čista i suha nakon prvog dana ili tako, ali ako to nije slučaj, vjerojatno je zaraženo. Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma, važno je što prije reći kirurgu, vjerojatno će propisati antibiotike da se brinu o infekciji prije nego što postane sustavna. Znakovi sistemske infekcije, ili one u opasnosti da postanu tako, iznimno su važni za prepoznavanje.

Infekcija zarezom koja se širi uglavnom će imati crvene pruge koja se šire prema van. To ukazuje na to da infekcija ulazi u krvotok, što je prilično opasno. Osim toga, groznica i opći osjećaj umora često prati i ovu vrstu infekcije. Ako se to dogodi, važno je ne čekati, nego potražiti hitnu medicinsku njegu. Općenito, intravenski (IV) antibiotici će biti potrebni za liječenje. Ako se sustavna infekcija ne liječi odmah, vrlo brzo može postati kobna.