Što uzrokuje krut vrat i upalu grla?

Dok je krut vrat i upalu grla mogu biti rezultat osobe koja drži glavu u neugodnom položaju, uz hrkanje ili disanje kroz usta tijekom spavanja, uzroci mogu biti i virusni ili bakterijski. Oni mogu biti simptomi virusnog meningitisa, zaušnjaka ili mononukleoze, koji su virusne bolesti. Strep grlo je bakterijski uzrok ovih dvaju simptoma.

Nije neuobičajeno da djeca dobivaju strepne infekcije grla, a odrasli su također osjetljivi. Streptococcus (strep) bakterije mogu se jednostavno prenijeti drugima kašljem ili kihanjem, budući da su bakterije zaražene osobe u nosu i usta. Pranje ruku može spriječiti prijenos, ali strep je vrlo zarazan. Mala djeca mogu odbiti hranu zbog bolova prilikom gutanja, a to može biti popraćeno vrućicom, povraćanjem i glavoboljom, uz bol u mišićima, krut vrat i upalu grla.

Bolovi grčeva obično osjećaju ozbiljniji od one uzrokovane hladnim ili drugim virusom. Budući da je uzrok bakterija, antibiotici su potrebni za liječenje. Osobito je važno da se u roku od 10 dana od početka simptoma ili akutne reumatske groznice, za koju se smatra da dovodi do bolesti srca, mogu razviti djecu za koje se smatra da imaju strep medicinskom stručnjaku. Odrasli bi također trebali dobiti antibiotski tretman za strep grlo, iako oni nisu tako vjerojatni kao djeca da razviju ozbiljnija bolest.

Mononukleoza (mono) je još jedan čest uzrok bolova u vratu i grlu. U tom stanju, koji je često uzrokovan virusom Epstein Barr, natečeni limfni čvorovi u vratu mogu postati vrlo bolni. Mono se zove “ljubavna bolest”, jer se često prenosi na druge od klica u ustima. Također se može prenijeti iz kašlja ili kihanja. Adolescenti su posebno osjetljivi na mononukleozu koja može početi s umorom, glavoboljom i groznicom.

Zglobovi simptomi često uključuju poteškoće s gutanjem, a često uzrokuje mučninu, bolove u mišićima, ukočenost i uši. Jedna od komplikacija zaušnjaka je virusni meningitis, infekcija mozga koja može uzrokovati upalu grla, umor, glavobolju, krut vrat i groznicu. Iako bilo tko može dobiti virusni meningitis, to je još jedan od medicinskih stanja koja se obično vide u djece. Osim komplikacije zaušnjaka, virusni meningitis može biti uzrokovan i crijevnim virusima.