Koje su faze emfizema?

Postoji nekoliko faza emfizema. Svaki od njih može vam pomoći pokazati kako je bolest u nekoj osobi. Općenito, stupnjevi kreću se od blage do vrlo teških i temelje se barem djelomično na testiranju funkcije pluća osobe, iako točno ime, broj i određivanje stupnjeva mogu ovisiti o sustavu stadija koji se koristi. Faze emfizema često se koriste za određivanje liječenja i praćenje napretka bolesti.

Emfizem je plućna bolest koja utječe na sposobnost osobe da diše i cirkulira kisik kroz tijelo. U većini slučajeva, javlja se kao dio stanja poznatog kao kronična opstruktivna plućna bolest (COPD), koja se obično povezuje s pušenjem. Često se razgrađuju u faze koje odgovaraju različitim stupnjevima opstruirane plućne funkcije. Točne faze mogu se razlikovati od tri glavna sustava koji se obično koriste. Ovi sustavi poznati su kao ATS (American Thoracic Society), GOLD (Globalna inicijativa za kroničnu obstruktivnu bolest pluća) i BODE indeks (indeks tjelesne mase, opstrukcija protoka zraka, dispneja i kapacitet vježbanja).

Postoje četiri faze emfizema u ATS i GOLD sustavima. U oba ova sustava stupnjevi su blage, umjerene, teške i vrlo teške. Svi su karakterizirani progresivno pogoršanjem opstrukcije pluća, što je određeno testiranjem funkcije pluća. GOLD sustav također uključuje simptome pacijenta u svakoj fazi. Na primjer, blagi emfizem, koji odgovara laganom ograničenju protoka pluća, također može uključivati ​​kronični kašalj, prema GOLD sustavu.

Faze emfizema se kreću od 0 do 10 u BODE indeksu. Ove faze emfizema uzimaju u obzir indeks tjelesne mase bolesnika, funkciju pluća, razinu kratkoće daha i sposobnost vježbanja. U svakoj od ovih kategorija nalazi se rezultat s povećanim rezultatima koji odgovaraju povećanju težine bolesti i smanjenjem očekivanog životnog vijeka. Na primjer, emfizem nula stupnja na indeksu BODE pokazuje da je stanje osobe relativno blaga i ima 80 posto šanse da preživi najmanje četiri godine. Na drugom kraju spektra, faza 10 pokazuje da je emfizem osobe vrlo teška i da ima oko 18 posto šanse da preživi četiri godine.

Pacijenti s emfizemom često se prate za stupanj bolesti u kojem se nalaze. To je zato što procjena svakog stadija može pomoći u određivanju tretmana potrebnih i pokazuju kako stanje osobe napreduje. Za blagi emfizem stadija općenito se preporučuju promjene načina života kao što su prestanak pušenja i izbjegavanje onečišćenja zraka. Kada se osoba preseli na višu poziciju, obično upućuje pružateljima usluga zdravstvene skrbi da se oštećenja pluća pogoršavaju i da će možda biti potrebno agresivnije liječenje, poput dodavanja lijekova. Za najteži emfizem, kirurški zahvat može se preporučiti za uklanjanje oštećenog plućnog tkiva koje jako ometa protok zraka pluća.