Što uzrokuje natečene gležnjeve?

Puffy ankles može biti uzrokovan temeljnim zdravstvenim stanjima, kao što su bolesti bubrega ili srca. Kada osoba doživljava oticanje gležnjeva ili stopala, treba napomenuti jesu li prisutni i drugi simptomi. Dijabetes može uzrokovati otečene gležnjeve kada je prisutna infekcija. Ozbiljnije, krvni ugrušci mogu nastati na nozi i uzrokovati oticanje stopala ili gležnjeva. Ovo stanje nije uvijek uzrokovano zdravstvenim stanjem ili bolesti, neki slučajevi mogu biti posljedica pretilosti ili izlaganja prekomjernom pritisku na zglobove gležnja.

Uganuće često uzrokuju natečene i natečene gležnjeve kod djece i odraslih osoba. Uganuće gležnjeva su uobičajena ozljeda povezana s sportom koja može uzrokovati bol i nepokretnost. Odmaranje, led i kompresija mogu pomoći u ublažavanju simptoma zakašnjelog gležnja. Liječnik može preporučiti rendgensku snimku gležnja kako bi bili sigurni da kost nije slomljena.

Neki pojedinci koji uzimaju steroidne lijekove kao što su prednizon ili drugi nesteroidni protuupalni lijekovi mogu doživjeti natečenje ili oticanje. Diuretici također mogu uzrokovati edem i natečene gležnjeve. Pojedinci koji uzimaju ove vrste lijekova također mogu primijetiti oticanje na drugim dijelovima tijela, uključujući lice. Izmjena doze ili prebacivanje na drugi lijek može poboljšati situaciju, ali to treba učiniti samo s odobrenjem liječnika.

Pojedinci koji pate od dehidracije mogu osjetiti natečene gležnjeve i noge, kao i oni koji konzumiraju velike količine natrija. To su općenito privremeni uvjeti, a kad tijelo postane hidratizirano ili osoba mijenja svoju prehranu tako da uključuje manje natrija, oticanje bi trebalo smanjiti. Znakovi dehidracije uključuju suha usta i kožu, ekstremnu žeđ i vrtoglavicu.

Tijekom drugog i trećeg trudnoće trudnoće, neke žene doživljavaju natečene gležnjeve ili noge. U većini slučajeva umjereno oticanje nije ozbiljno i općenito će se smanjiti nakon porođaja. Kako bi se olakšala nelagodnost natečenja i manja oteklina tijekom trudnoće, najbolje je odmarati i podići noge tijekom sat-dva tijekom dana.

Za mjere predostrožnosti, pojedinac koji iznenada razvije natečene gležnjeve i oticanje nogu, treba konzultirati liječnika. Liječnik će obično obavljati fizički pregled koji može uključivati ​​rad krvi za ispitivanje problema jetre i bubrega. Također će primijetiti da li pacijent ima povijest bolesti srca ili ako ima dijabetičara u njegovoj obitelji.