Koji čimbenici utječu na razine prolaktina?

Niz različitih čimbenika može prouzročiti porast ili pad razine prolaktina. Neke od njih su normalne tjelesne funkcije, kao što je trudnoća, a neke su uzrokovane privremenim uvjetima, poput stimulacije grudi ili vježbe. U nekim slučajevima pokazalo se da upotreba određenih lijekova ili prisutnost različitih medicinskih stanja povećava prolaktin kod muškaraca i žena. Nenormalno niske razine prolaktina ne uzrokuju probleme kod pacijenata koji nisu trenutačno trudni ili dojili.

U zdravih odraslih osoba, razina prolaktina utječe na to da li je žena trudna ili bez dojena. Iako hipofiza muškaraca i žena otpušta prolaktin, razina u krvi obično je niska – između 2 i 18 nanograma po mililitru (ng / mL) u muškaraca i 2 i 29 ng / mL kod žena. Žene koje dojiti mogu imati značajno više razine, s normalnim razinama između 10 i 209 ng / mL. Kod inače zdravih žena, stimulacija grudi može privremeno povećati razinu prolaktina, au oba zdravih muškaraca i žena tjelovježba ili stres mogu povećati tjelesnu proizvodnju tog hormona.

Određeni medicinski problemi također uzrokuju povećanu razinu prolaktina kod muškaraca i žena. Hormon izlučuje hipofiza u mozgu, a tumor koji pritišće ovu žlijezdu ili koji se formira u žlijezdi može uzrokovati da luči veće količine prolaktina. Poznato je da problemi s bubrezima ili štitnjačom povećavaju prolaktin.

Povećana razina prolaktina također može biti uzrokovana određenim lijekovima. Neki H2 blokatori, antidepresivi i lijekovi koji sadrže estrogen mogu uzrokovati porast prolaktina. Sredstva za miris kao što je trifluoperazin također mogu imati taj učinak. Lijekovi koji snižavaju prolaktin ne uzrokuju probleme za pacijente koji nisu trudni ili dojili jer su normalne razine prolaktina općenito prilično niske.

Jednostavan test krvi može se provesti kako bi se utvrdilo što su pacijentove razine prolaktina. Liječnici će često testirati prolaktinu više puta kako bi vidjeli kako se razine s vremenom mijenjaju. Ako se utvrdi da su razine prolaktina visoke, mogu se provesti i drugi testovi kako bi se odredio razlog. U nekim slučajevima, visoka razina prolaktina može biti indikativna za ozbiljno ili čak životno ugrožavanje.