Što je muški suprug?

Kada mnogi od nas čuju riječi “nasilje u obitelji”, automatski pretpostavljamo da bi žrtva bila ženska osoba, a napadač bi muškarac. Uostalom, muškarci se tradicionalno smatraju agresivnijim od dva spola, a žrtve većine domaćih zlostavljanih situacija doista su žene. No, iznenađujuće brojne epizode nasilja u obitelji uključuju žene kao agresore, stvarajući novu kategoriju žrtve poznate kao mučeni muž. Zlostavljani suprug trpi istu emocionalnu, verbalnu i fizičku zloupotrebu kao ženu, ali manje je vjerojatno da će ta zločina prijaviti vlastima.

Odnos između mučenog mučenja i zlostavljačkog supružnika može biti vrlo složen. Muž često zapošljava iste obrambene taktike poput žene koja je zlostavljana, uključujući poricanje, povlačenje i isključivanje. Šteta posjedovanja do zlostavljanja supružnika mogla bi izazvati čovjeka da je brani oko drugih. Neki izgovori mogu biti da su njegove radnje pokrenule njezin nasilni odgovor ili reagira samo na postnatalni stres. Odbijanje može biti snažan mehanizam za suočavanje muškaraca u ovoj situaciji, pogotovo ako se plaše ideja da imaju smislene razgovore sa svojim zlostavljanim supružnicima.

Druga osobina muškaraca u ovoj situaciji je sklonost isključivanja iz vlastitih domaćih problema. Udareni suprug često će provoditi više vremena na poslu ili uzeti hobi izvan kuće. Kako bi izbjegao potencijalne sukobe, on može odlučiti spavati u obiteljskom automobilu ili provesti svoje vrijeme buđenja u privatnom džepu ili uredu. Nasilni suprug također može biti zlostavljan prema djeci, bilo u obliku fizičkih napada ili pretjeranih kazni za manje prekršaje. Ubijen suprug može ostati u abuzivnom domu strogo kako bi zaštitio svoju djecu od daljnjeg zlostavljanja.

Udareni suprug također može teško pronaći pravne lijekove protiv zlostavljačkog supružnika. Nekoliko država ima zakone o nasilju u obitelji koji zahtijevaju od časnika za provođenje zakona da uhapsu barem jednog od boraca ako su fizičke ozljede vidljive. Zlostavljani muž možda je satima bio žrtva ozbiljnog mentalnog i emocionalnog zlostavljanja, ali jedan obrambeni šamar mogao bi prenijeti ravnotežu u korist zlostavljača supružnika. Provođenje privremene mjere zabrane okrutne supruge moglo bi također postati problematično za muža, posebno ako se radi o djeci.

Postoje brojne grupe za podršku posvećene bolesnicima “sindroma mučenog muža”. Te grupe također pružaju informacije o mrežama za ljude koji se možda žele odvojiti od nasilnog odnosa, ali se boje posljedica. Neke studije pokazuju da više od 800.000 muškaraca svake godine postaju žrtve nasilja u obitelji, ali samo dio njih svjedoči o zlostavljanju vlasti. Mnogi ljudi se boje društvene stigme priznanja da su nemoćni prema nasilnom suprugu, ili gubitak značajnog vremena provedenog s djecom nakon razvoda.