Što uzrokuje bijelog jezika blister?

Blister u bijelom jeziku najčešće je uzrokovan virusnom infekcijom, upalom ili alergijskom reakcijom. Neki blisteri rezultat su hormonalnih fluktuacija, ozljeda, nedostatka esencijalnih vitamina ili kompromitiranog imunološkog sustava. Ostali uzroci bijelog blistera na jeziku uključuju stopalo i ustima i tonzilitis.

Virusne infekcije vodeći su uzrok blistera s bijelim jezikom. Infekcije kvasca, koje se javljaju kao rezultat neravnoteže između razina bakterija u tijelu, jedan su od mogućih virusnih uzroka. Oticanje jezika je čest kod infekcije kvasca. Bijeli su blisteri ili bumps obično oblikovani na stražnjoj strani jezika, dok se na vrhu može vidjeti bijela prevlaka.

Cankerove čireve su drugi uzrok bijelog mjehura na jeziku. Ove vrste čireve ponekad se javljaju kao rezultat zaraze virusom herpesa. Bubrežne žuljeve također mogu rezultirati blisterom. Ove čireve su također izravno povezane s herpes virusom.

Bubrežni blisteri obično su manji od rakova čireve. Limfni čvorovi pojedinca mogu postati natečeni i on može raditi temperaturu. Ove čireve mogu izbiti unutar i izvan usta. Nije neuobičajeno vidjeti mjehuriće na jeziku, usnu i uz rub usta.

Nedostatke vitamina B mogu uzrokovati blister bijelog jezika. Općenito, mjehurići se vide samo kada postoji manjak u više vitamina B. Obično se nedostatak mora održati dulje vremensko razdoblje. Ove nedostatke obično se rješavaju s dodatkom ili visokim učinkom na recept liječenja.

Uzgoj bakterija i infekcija također mogu dovesti do razvoja blistera jezika. Najčešći uzgoj koji uzrokuje blistere bijelih jezika je stafilokok. Ponekad se bakterijska infekcija pojavljuje kao posljedica uzimanja određenih lijekova na recept.

Bolest nogu i usta može uzrokovati bijeli jezik i blistere. Bolest se obično širi putem ruku i usta među djecom, ali moguće je da se odrasle osobe zaraze. Pored bijelih mjehura na jeziku, bolest nogu i usta karakterizira vrućica.

Alergijske reakcije na određenu hranu također mogu dovesti do razvoja blistera u bijelim jezicima. Obično, alergijska reakcija će biti popraćena drugim simptomima, kao što su probavne smetnje ili mučnina. Razvoj bijelih jezičnih blistera obično će se pojaviti samo kada dođe do izlaganja određenoj hrani i uskoro će se riješiti.