Što uzrokuje grčeve u gležnju?

Grčevi u gležanjima su bolovi ili tupi bolovi koji se javljaju u području gležnja. Postoji nekoliko čimbenika koji mogu uzrokovati ove grčeve, od dehidracije do menstruacije. Istezanje i masaža mogu znatno smanjiti bolove grčeva, iako osobe koje pate od kronične ili stalne boli u gležanjima mogu se savjetovati s liječnikom radi sveobuhvatne dijagnoze.

Većina boli gležnja dolazi od pretjeranog izlaganja tijela. Ponavljajući pokret, kao što je hodanje ili jogging, može uzrokovati postupni pritisak na gležnima koji se razvijaju tijekom vježbanja, što je dovelo do grčeva u gležnju. Dok se neki grčevi postavljaju tijekom vježbe ili aktivnosti, drugi se neće pojaviti tek nekoliko sati nakon što se mišići pokušavaju potpuno opustiti.

Mnoge žene izvješćuju da osjećaju bolove u gležnju prije ili tijekom menstruacije. To može biti zbog brzog kretanja hormona koji se javlja na početku ženskog razdoblja. Masaža je jedan od preporučenih načina za smanjenje ovih grčeva tijekom menstruacije, iako primjena topline i protuupalnih lijekova također može biti vrlo korisna.

Poput većine grčeva, bolovi u gležnju mogu biti posljedica dehidracije. Voda je potrebna za nošenje vitalnih soli, poput natrija i kalcija, u cijelom tijelu. Kada mišići budu lišeni adekvatne vode, mogu početi grčevi i uzrokovati bol ili bol koju ljudi povezuju s grčevima. Slično tome, slaba cirkulacija može spriječiti tijelo da dobije dovoljno oksigena krv kako bi ispravno funkcionirala, što je rezultiralo grčevima gležnja.

Grčevi mogu biti posljedica ozljede stopala ili gležnjeva, kako bi zaštitili ozlijeđeno područje, gležanj može popušiti, što sprječava daljnje ozljede, ali može dovesti do grčenja. Grčevi povezani s oteklima u gležnju također su česti tijekom trudnoće, kada hormonalni pomak uzrokuje da tijelo zadrži višak vode. Oticanje se obično može smanjiti pomoću leda ili topline i odmorište. Možda je pametno konzultirati se s liječnikom ako su grčevi rezultat ozljede jer može biti znak oštećenja, loma ili ozljede tetive koja zahtijeva medicinsku njegu.

Liječenje privremenih grčeva u gležanjima obično je vrlo jednostavno, ali neke grčeve mogu zahtijevati prehranu ili promjene načina života. Jednostavni lijekovi uključuju svakodnevno istezanje, korištenje grijaćih jastučića ili leda kako bi se smanjila masaža bubrenja područja ili uzimanje lijekova protiv boli. Ako se grčevi odnose na hidrataciju, može biti važno piti više tekućina i čak dodati više elektrolita u prehranu. Za one koji nakon vježbanja počinju doživljavati redovite grčeve, možda će biti korisno mijenjati cipele kako bi vidjeli je li nepravilan fit ili istrošeni par pridonosi problemu.