Što se događa tijekom ginekoloskog ispita?

Iako se većina žena ne veseli, godišnji ginekološki ispit je potreba. Normalan ginekološki ispit obično počinje s krugom pitanja. Tada će se zabilježiti pacijentova težina, krvni tlak i visina, a ona će biti upućena za uklanjanje. Liječnik će zatim ispitati njezine grudi i reproduktivne organe.

Liječnici i medicinske sestre obično postavljaju niz pitanja tijekom ginekoloskog ispita. Na primjer, tijekom prvog ginekološkog ispitivanja pacijenta najvjerojatnije će se pitati o njezinoj medicinskoj povijesti, kao io medicinskoj povijesti njezine obitelji. Pitanja o menstrualnim razdobljima, seksualnoj aktivnosti, kontroli rađanja i prethodnim trudnoćama također nisu neuobičajene.

Nakon što medicinska sestra bilježi težinu pacijenta, visinu i vitalne znakove, tada će je poučiti da skine odjeću. Pacijentu će se dati tanka papirnata haljina, a možda i list. Većina ginekoloških ureda, međutim, dopušta ženama da napuste svoje čarape.

Liječnik će tada ući u sobu za ispitivanje. Uvijek ga treba pratiti ženska sestra. To pomaže osigurati da je pacijent zaštićen od bilo kakve vrste seksualnog zlostavljanja. Također pomaže u zaštiti liječnika od lažnih optužbi.

Dojka je obično prvi dio fizičkog dijela ginekološkog ispitivanja. Tijekom ovog ispitivanja liječnik će obično vizualno pregledati prsa. Tada će ih osjetiti zbog bilo kakvih abnormalnosti, poput grudica. Dok to radi, on također može obavijestiti pacijenta o tome kako obaviti majčinski ispit kod kuće.

Pelvicni pregled obično je sljedeći dio ginekoloskog ispita. Za obavljanje ovog ispita pacijent će morati pomaknuti bokove do kraja tablice ispita. Zatim će na kraju tablice ispitati noge u dvije poluge i razbiti koljena. Neki ginekološki ispitni stolovi također imaju zasebne počivališta za pacijenta koljena.

Ginekolog će prvo pregledati vanjski dio vagine, tražeći bilo kakve znakove zaraze ili spolno prenosive bolesti. To može uključivati ​​stvari kao što su iritacija, iscjedak, čireve ili čak paraziti poput stidnih uši. Kada se ovo ispitivanje dovrši, on će potom prijeći na ispitivanje unutarnjih spolnih organa.

Da bi to učinio, treba mu alat koji se naziva speculum. Ovaj se instrument koristi za širenje zidova vagine, a obično je izrađen od plastike ili metala, što može biti vrlo hladno. Većina liječnika će podmazati alat ili vaginu kako bi lakše umetanje, no za mnoge pacijente to može biti vrlo neugodno. Nakon što se zidovi vagine šire, liječnik će tada moći vidjeti pacijentov cerviks. Tada će obično skupljati uzorke sluzi i stanica iz cerviksa. Ovi se uzorci mogu koristiti za dijagnosticiranje određenih medicinskih stanja, poput spolno prenosivih bolesti i raka.

Mnogo puta, ginekolog će također umetnuti prst u vaginu i pritisnuti dolje na abdomen s druge strane. Na taj način on može saznati stvari poput mjesta gdje se nalazi maternica i njegove veličine. On svibanj isto tako biti u mogućnosti reći ako postoji bilo koji oteklina ili infekcije u tim područjima. Također je neuobičajeno da ginekolog unese prst u rektum, što mu može omogućiti da osjeti abnormalnosti iza maternice.

Dok ginekološki ispit može biti vrlo stresan, važno je da se opustite jer će stegnuti mišići uzrokovati bolji dio unutarnjeg dijela ispita. Pacijent se može opustiti uzimanjem dubokih udisaja. Liječnik također može pokušati pomoći pacijentu da se opusti uz malo razgovor.