Što su UV zrake?

Ultraljubičaste (UV) zrake su nevidljive zrake koje su dio energije koja dolazi od sunca. UV zrake mogu zapaliti oči, kosu i kožu ako ti dijelovi tijela nisu pravilno zaštićeni ili ako previše izložen suncu. Ipak, vrlo su korisni u našem ekosustavu.

UV zračenje pomaže našem tijelu u stvaranju vitamina D, koji jača kosti i zube i pomaže našim tijelima izgradnju imuniteta na bolesti poput raka i raka debelog crijeva. Oni se također koriste za liječenje psorijaze, zrake usporavaju rast kožnih stanica, sprječavaju izbijanje krvarenja za koje je poznata psorijaza. Imaju i razne komercijalne svrhe, uključujući sterilizaciju i dezinfekciju. Neke životinje, poput pčela, mogu vidjeti u ultraljubičastom obliku, što im pomaže da sakupljaju pelud od cvjetova.

Unatoč svim njihovim pozitivnim korištenjem, UV zrake ostaju vrlo štetne za svakoga tko troši veliku količinu vremena na suncu bez odgovarajuće zaštite. Najčešći učinak izlaganja na njih je opekline od sunca. Opekline uzrokuju da krv rode na zahvaćeno područje, jer tijelo pokušava ohladiti opekline, a oštećena koža u konačnici odsiječe. Pored spaljivanja boli na koži, opekotine u konačnici mogu uzrokovati rak kože.

Rak kože često je uzrokovan produljenom izlaganju ultraljubičastom svjetlu, no može se pojaviti i kad nema dokaza o opeklinama. Tamnoputi ljudi jednako su osjetljivi kao oni koji imaju svijetlu kožu do oštećenja uzrokovanih UV zračenjem. Oštećenja očiju uzrokovana ovim zrakom prvo se javljaju kao bol ili privremena sljepoća i zamagljena vizija, ali tijekom vremena mogu se razviti katarakti. UV indeks mjeri intenzitet UV zračenja i daje ljudima predodžbu koliko dugo mogu ostati na suncu prije nego što je moguće. Indeks od 1-3 znači da je mogućnost UV-oštećenja niska, a indeks 8-10 znači da je mogućnost visoka.

Najbolji način za borbu protiv UV zraka je s tjelesnom zaštitom. Uvijek nosite zaštitne sunčane naočale i šešir kako biste zaštitili oči. Šešir će također zaštititi kosu od UV-oštećenja, kao i kožu na licu i vratu.

Iako najbolja zaštita kože je duga, labava odjeća, to nije uvijek praktična, pa je sljedeća najbolja opcija zaštitna krema za sunčanje. Postoje mnoge vrste krema za sunčanje, ali sve imaju broj koji pokazuje koliko su zaštitni. Što je veći broj, to je veća zaštita. Uvijek koristite zaštitu od sunca, čak i ako ćete biti na suncu nekoliko minuta. Budite pametni, pokrijte, koristite krema za sunčanje i uživajte u suncu!