Koji su simptomi cističnih uterusa?

Najčešći simptomi cističnih uterusa su bolovi u trbuhu, abnormalni krvarenje između menstrualnih perioda ili teže od prosječnih razdoblja. Drugi simptomi koji se mogu pojaviti uključuju povećanu maternicu, probleme s plodnosti i poteškoće s uriniranjem. Mnogo puta ciste crijeva otkrivene su tijekom ispitivanja za neki drugi uvjet. Postoje mnoge žene koje nemaju simptome.

Mokraćne ciste su rast tkiva koji se javljaju na ili u maternici. Oni su noncancerous i obično nisu opasne po život, osim ako oni rastu posebno velika. Naposljetku će se pojaviti neke ciste, a druge se mogu spontano udaljiti. Drugi mogu zahtijevati kirurško uklanjanje kako bi izbjegli komplikacije.

Ako su ciste maternice vrlo male, često su asimptomatske. Kada se pojave simptomi uterinske ciste, bolovi u trbuhu i grčevi su najčešći. Krvarenje između menstrualnih perioda i teže od normalnog krvarenja tijekom razdoblja također su potencijalni simptomi. Mnogo puta su ti simptomi vrlo suptilni, tako da ciste često ne dijagnosticiraju dulje vrijeme. Budući da simptomi cističnih uterusa mogu biti simptomi raka maternice, važno je da svaka žena koja se suočava s tim poremećajima posavjetuje s ginekologom radi temeljitog pregleda.

Ponekad će prvi primjetni simptomi cističnih uterusa biti nemogućnost uriniranja, hitnosti ili boli kod uriniranja. To mogu biti i simptomi infekcije mokraćnog sustava, ali kada se pojave s cističnom maternicom, općenito su prisutni dodatni simptomi. Povremeno se mogu pojaviti i bolovi u leđima i probavni poremećaji.

Liječenje ciste maternice može se razlikovati ovisno o ozbiljnosti simptoma uterinske ciste koju žena doživljava, prirodi rasta i hoće li cista uzrokovati probleme s drugim sustavima unutar tijela. Male ciste koje ne uzrokuju teške boli ili blokiraju ili utječu na druge organe mogu ostati sami. Mnoge ciste odlaze sami bez liječenja. Velike ili bolne ciste mogu se kirurški ukloniti.

Bilo koja cista za koju se sumnja da je rak maternice obično će biti uklonjena i biopsija. Nije uvijek moguće reći je li rast unutar maternice cista ili rak bez uklanjanja. I crijeva maternice i raka maternice najčešće se pojavljuju kod žena starijih od 45 godina. Ciste se također mogu pojaviti kod mlađih žena i mogu dovesti do neplodnosti. Često se tijekom ispitivanja vezanih za plodnost, mlade žene otkriju da imaju ciste. Rijetko se može pojaviti i na jajnicima.