Koji su simptomi nedostatka vitamina D2?

Simptomi nedostatka vitamina D2 uključuju osteoporozu, bol u leđima, slabost mišića, bol u kosti i frakture. To su bitno povezane s omekšavanjem kosti. Vitamin D2 je bitan za održavanje razine kalcija i fosfata. Simptomi nedostatka vitamina D2 kod djece također uključuju abnormalni razvoj kostiju.

Vitamin D2, inače poznat kao ergokalciferol, bitan je vitamin i topljiv u mastima. Ako netko ima nedostatak vitamina D2, on ili ona vjerojatno neće dugo izaći na sunce ili neće imati dovoljno vitamina D2 u svojoj prehrani. Vitamin D2 prisutan je u ribi, kao što su srdele, losos, haringa i tuna, kao i jetra, žumanjci i mliječni proizvodi. Normalno, zdrava osoba koja odlazi dovoljno dugo neće imati nedostatak vitamina D2.

To pomaže u stavljanju simptoma nedostatka vitamina D2 u kontekst. Oni uključuju nejasne uvjete kao što su bol u leđima i slabost mišića, ali ti uvjeti sami po sebi ne moraju nužno ukazivati ​​na ozbiljan nedostatak vitamina D2. Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma, osoba koja ih izlaže morat će rijetko izaći dovoljno vremena ili imati problematičnu ishranu.

Osteoporoza je stanje koje se doslovno prevodi u “porozne kosti”, ali zapravo znači krhke kosti. Iako je jedan od simptoma nedostatka vitamina D2, nedostatak sam po sebi nije jedini razlog osteoporoze. Osteoporoza obično pogađa starije ljude, ali nedostatak kalcija koji uzrokuje nedostatak vitamina D2 može biti čimbenik koji doprinosi mlađim ljudima.

Za borbu protiv simptoma nedostatka vitamina D2, moguće je dobiti ergokalciferol u obliku tableta ili injekcije. Tablete se često kombiniraju s kalcijem, jer je vitamin D2 usko povezan s razinama kalcija. Svatko tko želi uzimati dodatke za ergokalciferol trebao bi to unaprijed raspraviti sa svojim liječnikom.