Što je 12-lead ekg?

12-olovni elektrokardiogram (EKG) je medicinski test koji se bilježi pomoću 12 vodi, ili čvorova, pričvršćenih na tijelo. Elektrokardiogrami, ponekad nazvani EKG ili EKG, hvataju električnu aktivnost srca i prenose ga na grafikon. Rezultati se zatim mogu analizirati od strane medicinskih stručnjaka, kao što su bolničari i kardiolozi.

Elektrokardiogram snima električne napete koji se emitiraju kroz kožu tijekom svakog otkucaja srca. Kada naboj mišića srčanog mišića depolarizira ili smanjuje na nulu, stanice ugovore. Zdrava srca pokazuju uredan val depolarizacije koji počinje u sinoatrijskom čvoru, prolazi kroz atriju, širi se kroz intrinzični sustav provođenja i prolazi kroz ventrikle. 12-vodni EKG detektira i pojačava te promjene napona između dvije elektrode kao valovite linije na papiru ili na monitoru.

Elektrode se obično stavljaju u paru, kao na desnoj nozi i lijevoj nozi. Izlaz iz svakog para se zove vodstvo, a bilježi podatke iz različitih kutova. Za razliku od 12-olovnih EKG-a, informacije snimljene 3- i 5-vodnim EKG-ima rijetko se ispisuju i općenito se koriste kao oblik kontinuiranog praćenja putem zaslona tijekom transporta hitne pomoći ili hospitalizacije.

Iako se naziva 12-lead ECG, koristi samo 10 elektroda. Određene elektrode su dio dvaju para i time osiguravaju dva vodi. Elektrode su tipično samoljepive jastučiće s vodljivim gelom u sredini. Elektrode se pričvršćuju na kabele spojene na elektrokardiograf ili monitor srca.

Electrode postavljanje za 12-olovo EKG je standard, s vodovima stavljenih na lijevu i desnu ruku i lijevu i desnu nogu. Drugi par elektroda nalazi se između četvrtog i petog rebra na lijevoj i desnoj strani strijca. Jedna elektroda je smještena između ovog para elektroda na četvrtom interkostnom prostoru.

Osamna elektroda nalazi se između petog i šestog rebra na sredini klavikularne linije, imaginarne referentne linije koja se proteže od sredine kljuĉne kosti. Deveta elektroda nalazi se u vodoravnom položaju s osmom elektrodom, ali u prednjoj aksilarnoj liniji ili zamišljenoj referentnoj crti koja ide južno od mjesta gdje se kosti i ruka susreću. Konačna elektroda je postavljena na istu vodoravnu crtu kao i osma i deveta elektroda, ali usmjerena s midaxillary linijom, imaginarna referentna točka ravno dolje iz pazuha pacijenta.

Dvanaest olovnih EKG-ova koriste se za dijagnosticiranje srčanih zujanja i srčanih napada. Simptomi koji često zahtijevaju korištenje 12-lead EKG uključuju nesvjesticu ili kolaps, napadaj ili bol u prsima. Liječnici koji su hospitalizirani ili oni koji su podvrgnuti operaciji također se mogu pratiti elektrokardiogramom. Medicinski stručnjaci mogu analizirati elektrokardiogram za dijagnosticiranje koronarne ishemije, ventrikularne hipertrofije, hipokalemije, hiperkalcemije, hipokalcemije, pa čak i specifičnih genetskih abnormalnosti.