Što su pro i kontra surrogate?

Surrogata uključuje ženu koja nosi bebu na pojam za par koji je imao poteškoća sa zanemarivanjem. Nije iznenađujuće, zbog složenosti ove vrste aranžmana, postoje razni pro i kontra. Jedno od najvažnijih pitanja je mogućnost surogat majke odbijaju dijeliti s djetetom nakon što je rođen. Osim toga, često se radi o visokim troškovima, budući da dijete bez roditelja obično plaća medicinske troškove zamjenske majke, uz naknadu za pružanje te usluge. S druge strane, surrogacy je često jedan od načina da par ima biološko dijete, a također može dopustiti surogatu da uvelike pomogne nekome u potrebi.

Jedan od problema s surrogata koji se najčešće raspravlja jest mogućnost da surogat majka neće moći predati bebu neplodnom paru, jer većina žena razvija vezu s djetetom koje nose. Ovo je pitanje osobito vjerojatno kada je dijete biološki surogat majke, kao u nekim slučajevima, ona može pružiti svoje jaje za trudnoću. Neke surogatne majke također mogu odbiti sudjelovati s djetetom koje nije njihovo biološki, jer neki parovi pružaju spermu i jaje tako da surogat samo gestacijski nosač. Mogućnosti ovog problema mogu se smanjiti i pomoću pravnih ugovora i obavljanja psiholoških projekcija za potencijalne surogate, no, naravno, obično nema načina da znate sigurno hoće li se taj problem pojaviti.

Troškovi surogacije su obično visoki, što znači da parovi bez djece koji žele bebu moraju imati novca za rezervne troškove. Obično su odgovorni za plaćanje medicinskih troškova zamjenske majke tijekom trudnoće, ali često moraju platiti i veliku naknadu za ovu uslugu. To dopušta nadomjestaku nadoknadu za trudnoću gotovo godinu dana svog života, pogotovo jer može biti teško raditi redovni posao za barem dio trudnoće. Naravno, troškovi surrogate obično su u ravnoteži s oba tretmana plodnosti i usvajanja.

Ovaj aranžman može biti jedini način da par ima dijete koje je biološki svoj, jer neke žene nemaju nikakvih problema u koncepciji, ali ne mogu nositi trudnoću. Dakle, par može izabrati surogat, a zatim započeti proces in vitro oplodnje, koji uključuje miješanje sperme i jaja tako da se embrij može ugraditi u surogat majke. S druge strane, neki parovi imaju ili muško ili žensko faktor neplodnosti, a zabranjuju im da sami zače. U takvim slučajevima, zdrava sperma ili jaje mogu se pomiješati s donorskim jajima ili spermom, a zatim staviti unutar surogata. To može dopustiti paru da ima dijete koje je povezano s barem jednom od njih, što nije mogućnost s tradicionalnim usvajanjem.

Konačno, surrogata često je dobar način za neke žene da pomognu drugima koristeći jedinstvenu metodu. Zapravo, neke žene uživaju u trudnoći, ali nemaju dovoljno novca za podizanje drugog djeteta, što bi im moglo potaknuti da se uključe u surogat. Osim toga, ova usluga može dopustiti surogat da napravi neki dodatni prihod dok radi nešto što uživa i za koju osjeća duboko smisla.