Što su pro i kontra uzimanja amoksicilina i ibuprofena?

Uzimanje ibuprofena za bol i amoksicilin za bakterijsku infekciju općenito se smatra sigurnom. Oba ova lijeka su učinkovita i relativno je jeftina. Ove dvije lijekove također neće obično međusobno komunicirati. S druge strane, oba ova lijeka mogu uzrokovati blage nuspojave, a nepravilna uporaba može dovesti do ozbiljnijih medicinskih problema. Pacijenti trebaju razgovarati s liječnikom o bilo kakvim nuspojavama lijekova ili pri miješanju lijekova.

Ibuprofen je uobičajeni lijek protiv bolova i protuupalni lijek. Često se koristi za ublažavanje boli i bolova, te smanjenje oteklina i groznica. Ibuprofen se često nalazi u prekomjernim lijekovima i receptima. Ovaj lijek je obično jeftin i učinkovit.

Amoksicilin je popularni antibiotik koji se koristi za liječenje raznih bakterijskih infekcija. Iako je obično potreban recept za dobivanje ovog lijeka, obično je jeftin. Također je obično vrlo učinkovit kada se koristi za liječenje većine bakterijskih infekcija.

Može se koristiti amoksicilin i ibuprofen zajedno iz više razloga. Neke infekcije, poput infekcija uha ili zuba, mogu biti vrlo bolne. Dok se amoksicilin može koristiti za uklanjanje infekcije, ibuprofen se može koristiti za ublažavanje neke od boli. Druge vrste infekcija također mogu uzrokovati temperaturu, a ibuprofen se može koristiti kao reduktor za groznicu.

Iako se smatraju sigurnim i učinkovitim lijekovima, korištenje amoksicilina i ibuprofena ima nekoliko nedostataka. Primjerice, postoji mogućnost alergijske reakcije kod uzimanja amoksicilina i ibuprofena. Manja nuspojava također su nešto češća kod uzimanja lijekova.

Nuspojave ibuprofena općenito su prilično blage, ako su uopće iskusne. Na primjer, može se pojaviti uznemiren trbuh ili mučnina kod uzimanja ovog lijeka. Ovaj lijek može se uzimati uz hranu kako bi se spriječile ove nuspojave. Zlouporaba ili produljena upotreba ibuprofena također je povezana s oštećenjem jetre.

Amoksicilinske nuspojave su također općenito blage, ali obično su malo vjerojatno da će se pojaviti. Kao i kod ibuprofena, jedna od najčešćih nuspojava amoksicilina je mučnina. Ovaj lijek također se može uzeti s hranom kako bi se to spriječilo. Također, ako osoba ne završi uzimanje svih amoksicilina koje njegov liječnik propisuje, mogu se razviti sojevi bakterija rezistentni na antibiotike. Ove vrste bakterija vrlo je teško iskorijeniti.

Kada liječnik preporučuje ili propisuje novi lijek, pacijent bi ga trebao uvijek obavijestiti o drugim lijekovima koje uzima. To uključuje lijekove bez recepta, vitamine i biljne dodatke. Također, ako su nuspojave amoksicilina i ibuprofena teške, liječnik treba obavijestiti što je prije moguće.