Što su simptomi plutajućeg bubrega?

Plutajući bubreg, medicinski poznat kao nefroptoza, je medicinsko stanje u kojem se bubreg pomiče prema dolje u područje zdjelice tijela, osobito kada osoba stoji. Neki bolesnici nemaju nuspojava iz ovog stanja, dok drugi mogu imati različite poteškoće. Neki od najčešćih simptoma uključuju bol, mučninu i promjene krvnog tlaka. Može također biti proteina ili krv u urinu, iako se to obično može detektirati samo kroz rutinske testove urina u ordinaciji. Bilo kakva pitanja ili zabrinutosti o potencijalnim plutajućim simptomima bubrega treba raspraviti kod liječnika ili drugog medicinskog stručnjaka.

Bol je najčešći simptom povezan s prisutnošću plutajućeg bubrega. Neudobnost se obično osjeća u leđima ili na strani, iako se bolovi u abdomenu također obično javljaju. Ova bol obično je dosadna i ima tendenciju da se i dalje, često pogoršava tijekom ili nakon tjelesne aktivnosti. Neki pacijenti mogu doživjeti tako jaku bol da su potrebni preveliki lijekovi ili lijekovi na recept, pogotovo ako bol postane konstantan, a ne isprekidani.

U osjetljivim krvnim žilama u plutajućem bubregu mogu se razbuktati ili komprimirati, što dovodi do potencijalne medicinske krize. Ovi simptomi često uključuju tešku bol u trbuhu koja može iznenada doći. Groznica, zimica i mučnina često su prisutni kada se pojavi ta komplikacija. Hitna medicinska pozornost je potrebna kada se ti simptomi razviju, budući da upletene krvne žile mogu uzrokovati da se zahvaćeni bubrezi prestanu pravilno raditi i da bi mogli dovesti i do opasne medicinske situacije.

Umor, glavobolja i vizualni poremećaji ponekad se javljaju kao posljedica plutajućeg bubrega. Može nastati probavne smetnje, uključujući mučninu, uporni žgaravicu ili povraćanje. U nekim slučajevima pacijent može primijetiti krv u povraćanju. Gastrointestinalni poremećaji koji se javljaju zbog ovog stanja često su lošiji nakon jela ili kad iznenada stoje iz sjedećeg položaja.

Svi simptomi koji ukazuju na prisutnost plutajućeg bubrega trebaju se raspravljati kod liječnika radi daljnje medicinske procjene. Dijagnostički testovi poput rendgenskih zraka obično su potrebni kako bi se potvrdila sumnja na dijagnozu. Over-the-counter ili lijekovi na recept često daju dovoljno olakšanja boli, iako neki pacijenti mogu i dalje imati bolne bolove usprkos lijekovima. Kada se to dogodi, možda će biti potrebna kirurška intervencija kako bi se spriječilo da se bubreg kreće i tako zaustavi bol.