Što su znakovi alergijske reakcije na deterdžent?

Mnoge vrste deterdženata, uključujući deterdžent za pranje i sredstvo za pranje posuđa, mogu uzrokovati alergijsku reakciju. Štrkljan osip je čest znak alergijske reakcije na deterdžent. Mogu se pojaviti i drugi simptomi alergije, kao što je kihanje. U tešim slučajevima, zahvaćeno područje također može biti vruće na dodir, a mogu nastati blisteri. Kako bi se spriječila alergijska reakcija, osoba će se obično morati prebaciti na drugi deterdžent.

Alergijska reakcija na deterdžent često se klasificira kao kontaktni dermatitis. Nuspojave se javljaju jer koža dolazi u dodir s iritantnom tvari ili kemikalijom. Boje i mirisi obično su najčešći uzroci alergijskih deterdženata. Prepoznavanje alergijske reakcije može biti teško, jer simptomi mogu biti slični drugim poremećajima kože.

Osip je jedan od najčešćih znakova alergijske reakcije na deterdžent. Koža, obično tamo gdje je bila izložena deterdžentu, obično će biti crvena i osjetljiva. Na primjer, upijajući deterdžent za pranje rublja može izazvati osip koji može pokriti gotovo cijelo tijelo. S druge strane, iritantni sredstvo za pranje posuđa može utjecati samo na ruke alergije.

Osip koji je povezan s ovom vrstom alergijske reakcije također će obično biti vrlo svrbež. Koža se također može osjećati usko, suho i napuknuto. Stalno svrbež i pukla koža mogu dopustiti bakterijama da uđu u tijelo, što rezultira infekcijom. Možda se mogu pojaviti kihanje i svrbež, vodene oči, a ti simptomi obično uzrokuju alergiju na određeni miris.

Neki ljudi koji imaju alergijsku reakciju na deterdžent također mogu primijetiti da njihova koža osjeća toplu ili čak vruću. Mogu se također formirati mala blistera. To je obično češće u teškim alergijskim reakcijama. Pogođeno područje također može biti blago natečeno.

Iako je vrlo rijedak, anafilaktički šok je moguć tijekom teške alergijske reakcije na deterdžent. To je obično vrlo ozbiljno i može dovesti do oticanja lica, uključujući oči i usta. Oticanje grla tijekom alergijske reakcije može dovesti do teškoća disanja i eventualno smrti.

Medicinski stručnjak obično želi napraviti test kože prije liječenja, kako bi potvrdio njegovu dijagnozu. Liječenje alergijske reakcije ovog tipa obično je vrlo jednostavno i može se izvesti kod kuće. Temeljni antihistamin se može primijeniti na svrbež osip, a oralni antihistaminici mogu se poduzeti kako bi se oslobodili teških simptoma.

Sprječavanje alergijske reakcije na deterdžent obično uključuje uklanjanje iritantne prijetnje. To obično znači da osoba koja ima neželjenu reakciju na deterdžent mora promijeniti drugu marku ili vrstu. Preporuča se hipoalergenski deterdžent.