Što su znakovi predoziranja klonidinom?

Predoziranje klonidinom je medicinska opasnost, a simptomi se normalno razvijaju unutar dva sata od izlaganja predoziranju ovog lijeka. Neki od najčešćih znakova predoziranja klonidina uključuju promjene krvnog tlaka, pospanost ili ukupni osjećaj slabosti. Brzina otkucaja srca može se smanjiti, koža može početi osjećati hladno, a može doći do gubitka svijesti. Teška predoziranja može dovesti do napadaja, oštećenja srca ili čak smrti. Pacijent s sumnjom na predoziranje klonidinom treba prenijeti što je prije moguće do najbližeg medicinskog ustanove kako bi se spriječile moguće životne opasnosti.

Promjene krvnog tlaka često su jedan od prvih znakova predoziranja klonidinom. Povišene promjene krvnog tlaka mogu uzrokovati simptome poput zamagljenog viđenja, glavobolje ili zbunjenosti. Anksioznost, bol u prsima i kratkoća daha mogu se također pojaviti kao rezultat jakog visokog krvnog tlaka. Znakovi sniženih nivoa krvnog tlaka mogu uključivati ​​pospanost, plitko disanje ili usporena brzina otkucaja srca. Osoba s izrazito niskim razinama krvnog tlaka može se osjećati hladnom ili iznenada izići.

Slabost i pospanost mogu se pojaviti kod onih koji pate od predoziranja klonidinom, čak i ako se ne pojave promjene krvnog tlaka. Normalni refleksi mogu biti odsutni nakon predoziranja, a pacijent može postati agitiran ili doživjeti ozbiljne promjene raspoloženja. On svibanj postati teško za pogođene osobe da se usredotočite ili koncentrirati, što uzrokuje poteškoće pokušava objasniti simptome ili da provede koherentan razgovor.

Konvulzije ili konvulzije mogu se razviti kao posljedica predoziranja klonidina. To ponekad može dovesti do potencijalno smrtonosnog tipa napadaja poznatog kao status epilepticus, uvjet koji zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. U teškim slučajevima pacijent može nakratko izgubiti svijest ili čak ići u komu. Bez pravilnog liječenja, predoziranje klonidinom može biti kobno. Tijekom napadaja, sposobnost disanja ugrožena je, tako da produljeni napadaj može dovesti do trajnog oštećenja mozga ili smrti.

Liječenje za predoziranje klonidinom obično zahtijeva upotrebu medicinskog postupka poznatog kao pražnjenje želuca radi pumpanja lijeka iz tijela. Aktivirani ugljen može se dati da apsorbira lijek koji se ne može ukloniti kroz ispiranje želuca. Mali kateter poznat kao IV se obično umetne u venu tako da se sve potrebne tekućine i lijekovi mogu uvesti izravno u krvotok. U najstrašnijim slučajevima može biti potrebna pomoćna njega, kao što je terapija kisikom, sve dok se stanje pacijenta ne stabilizira.