Što uzrokuje guščju stražnjicu?

Sjekirni stražnjica može biti i problematičan i neugodan problem za mnoge ljude. Iako postoji nekoliko različitih potencijalnih uzroka svrbežnih stražnjica, većina nije ozbiljna i može biti tretirana kod kuće. Neki mogući uzroci uključuju stanja kože kao što su ekcemi ili psorijaza, gljivične infekcije kao što su ringworm ili osjetljivost na sapune ili deterdžente. Liječenje se obično sastoji od korištenja medikamentne masti ili prebacivanja na nježniju vrstu sapuna ili deterdženta za pranje rublja.

Ekcem je čest uzrok guza guza. Ekcem je stanje kože koje se javlja kod obitelji i uzrokuje suhu i svrbljenu kožu, crvenilo i iritaciju. Simptomi mogu nestati dulje vrijeme, a onda se iznenada ponovo pojaviti. Pravilno vlaženje kože je najvažniji korak u ublažavanju simptoma ekcema. Ako je koža razbijena zbog prekomjernog grebanja ili lomljenja kože, na zahvaćena područja treba nanijeti antibiotsku mast.

Psorijaza je još jedan potencijalni razlog za svrbež stražnjice. Ovo stanje se također misli da se izvodi u obiteljima i općenito uzrokuje debele crvene površine kože koje imaju pjegavo zakrpe koje obično uzrokuju puno svrbež. Poput ekcema, ovo stanje često dolazi i odlazi. Kreme i masti koje sadrže katran ili kortizon dostupne su na šalteru i često se koriste za ublažavanje simptoma psorijaze.

Ringworm je vrsta infekcije kože koja je uzrokovana gljivicom i može dovesti do gušenja stražnjice. Gljivične infekcije su relativno česte i obično se liječe kod kuće. Za razliku od ekcema i psorijaze, ringworm je zarazan i može se prenositi od osobe do osobe izravnim kontaktom. Ringworm se općenito pojavljuje kao crvena, ljuskavica na koži koja je često u obliku prstena. Većina slučajeva ringworm ne zahtijeva liječničku skrb i može se liječiti kod kuće s anti-the-counter anti-gljivične lijekove.

Neki pacijenti smatraju da sapuni i deterdženti doprinose razvoju stražnjice. Na primjer, sapuni upotrijebljeni u kupelji koji sadrže parfeme ili druge oštećene kemikalije mogu iritirati kožu, uzrokujući svrbež, bilo sa ili bez osipa. Isto vrijedi i za deterdžente za pranje koje se koriste za pranje odjeće koja izravno dodiruje zahvaćeno područje. Prebacivanje na nježniju sapun ili deterdžent za pranje može biti sve što je potrebno za ublažavanje stražnjice.