Što uzrokuje svrbež u trudnoći?

Svrbež u trudnoći je uobičajena žalba među ženama. Za najveći dio, svrbež nema stvarnog medicinskog značaja i smatra se da je zbog normalnih fluktuacija hormona koji se javljaju tijekom trudnoće. Međutim, ozbiljne svrbež u trećem tromjesečju ili posljednja tri mjeseca trudnoće trebaju biti prijavljeni liječniku. Rijetko se stanje naziva kolestaza koja uzrokuje oštećenu funkciju žučnog mjehura u nekim ženama tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće. Za većinu svrabe u trudnoći, blage promjene u životnom stilu, kao što je prelazak na blaži sapun ili dodavanje zobene pahuljice u vodu za kupanje, može pomoći u ublažavanju ovih zamornih simptoma.

Suha koža smatra se jednim od najčešćih uzroka svrbeža u trudnoći. Medicinski izraz za ovu vrstu suhe kože skaliranja je kseroza i smatra se tipom ekcema. Kada se ovo stanje kože razvije tijekom trudnoće, blago losion može se koristiti na svrbež područja kože. Također je važno piti puno vode kako bi se tjelesna tkiva hidratizirala.

Neke žene koje dožive svrab u trudnoći smatraju da postoji osjetljivost na vitamine ili druge lijekove koji uzrokuju svrbež. Liječnik može predložiti prebacivanje na drugu vrstu prenatalnog vitamina kako bi se vidjelo da li se svrbež poboljšava. Pacijent bi trebao obavijestiti liječnika o svim lijekovima koje uzima, uključujući bilo koji vitamin ili biljni lijek.

Vaginalni svrbež u trudnoći najčešće je prijavljen problem za neke žene. Prirodna pH ravnoteža tijela često se mijenja tijekom trudnoće, a to je najčešći uzrok vaginalnog svraba. Međutim, važno je prijaviti ove simptome liječniku kako bi se isključili infekcije ili spolno prenosive bolesti, jer svaki od njih može također uzrokovati vaginalni svrbež.

Kolestaza je medicinsko stanje koje ponekad može dovesti do svrbeža u trudnoći, osobito u vezi s rukama i nogama. Kolestaza ometa normalni protok žuči u žučnjaku i može uzrokovati intenzivan svjeć tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće. Drugi potencijalni simptomi uključuju tamni urin, gubitak apetita i depresiju. Ovi simptomi odmah trebaju biti prijavljeni liječniku kako bi se moglo naručiti odgovarajuće medicinsko testiranje.

Nakon što liječnik isključi bilo kakve medicinske uvjete koji svibanj morati biti tretirani, najviše svrab u trudnoći može se kontrolirati kod kuće. Primjerice, mnoge žene su izvijestile o dobivanju olakšanja od stavljanja malo sode za pečenje u vodu za kupanje ili stvaranja paste s natrijevim sodom i vodom i primjenom na područje svrbeža. Hladni kompresi koji se nalaze na mjestu svrbeža mogu pružiti i olakšanje. Zobeno brašno dodano u vodu za kupanje dobro je poznato sredstvo za svrbež, a mnoge žene smatraju da korištenje blagog sapuna s medom i zobenom kašom ne samo da pomaže ublažiti svrbež, nego i ublažava kožu.