Koje su faze prenatalnog razvoja?

Postoje tri faze razvoja prenatalnog stanja: fazi koncepcije, embrionalna pozornica i faza fetusa. Svaka faza prenatalnog razvoja provodi se tijekom približno 40 tjedana, što je prosječna duljina većine trudnoća. Faza koncepcije je najkraća, a fetalna faza je najduža. Dobra je ideja da majka bude svjesna onoga što se događa u svakoj fazi razvoja kako bi bolje razumjela što se događa s djetetom i njezinim tijelom.

Faze koncepcije traju samo dva tjedna, a tijekom tog vremena sperma pronalazi svoj put do jaja i sama implantata. Nakon implantacije, jaje putuje kroz jajovodne cijevi u maternicu. Može uzeti jaje cijeli tjedan do maternice i ugraditi se unutra. U ovoj fazi, jaje se naziva zigotom, a stanična dioba već je započela. Podjela stanica nastavlja sve dok zigos ne postane blastocist, koji je već sastavljen od primitivnih osnovnih komponenti koje tvore ljudsko tijelo.

Jednom kada se blastocist pridaje maternici, postaje poznat kao embrij i započinje embrionalna faza prenatalnog razvoja. U ovoj fazi razvoja, embrij počinje izgledati kao nešto što nalikuje djetetu dok stanice i dalje dijele. Stadij embrija obično traje sve dok žena nije trudnoća od 11 tjedana. Do kraja embrionalnog stadija, embrij će imati ruke, noge i otkucaja srca. U ovoj fazi prenatalnog razvoja, većina žena ide na svoj prvi ultrazvuk, što pomaže liječniku da utvrdi da dijete normalno razvija.

Na kraju 11 tjedana, embrij postaje poznat kao fetus, a počinje fetalna faza. Većina žena povezuje fazu fetusa s početkom drugog tromjesečja, što se događa na kraju trećeg mjeseca trudnoće. Za to vrijeme počinje formirati bebinski seks i ostali glavni organi tijela, a fetus može imati kosu, zube, pa čak i male nokte i nokte na nogama prije kraja ove faze. Ovo je faza trudnoće kada većina žena osjeti kako se njihova djeca prvi put trube, a seks se obično određuje ultrazvukom oko 20 tjedana. Do kraja fetalnog stadija, približno 40 tjedana, fetus će normalno biti potpuno razvijen i spreman za isporuku.