Koji čimbenici utječu na intelektualni razvoj u djetinjstvu?

Umanjenje, zanemarivanje, nedostatak prehrane i trovanja okolišem neki su od čimbenika koji mogu utjecati na intelektualni razvoj u djetinjstvu. Smatra se da su prvih pet godina života najvažnije u smislu ne samo društvenog i emocionalnog razvoja, nego i intelektualnog rasta. Ako intelektualna stimulacija, kao što je djeca koja se govori i čita, ne javlja redovito ili se ne može obraditi zbog oštećenja ili utjecaja toksina, može se uvelike utjecati na mišljenje i učenje.

Otrovi okoliša i intelektualni rast djece mogu biti usko povezani. Na primjer, mnoge su studije učinjene na trovanju olovom kod djece, a rezultati često sugeriraju negativan utjecaj na intelektualni razvoj. Čak i niske razine izloženosti olovu mogu imati jedan od najgorih utjecaja na intelektualni razvoj u djetinjstvu. Olovo je nekad bio široko korišten u kućnoj boji, ali zbog nalaza na studiju zabranjen je u mnogim dijelovima svijeta. Djeca mogu biti izložena olovu konzumiranjem bjeline koja sadrži olovo, poput onog na stari prozor, a može utjecati na njihov intelektualni razvoj.

Fluor je još jedan ekološki čimbenik koji se smatra da utječe na intelektualni razvoj djetinjstva. Izloženost previše, čak i kao fetus, može štetiti tkivu mozga, kao i središnji živčani sustav. Nedostatak pravilne prehrane također može utjecati na intelektualni razvoj u djetinjstvu, budući da tijelo, uključujući i mozak, ne može rasti bez potrebne hrane. Istraživanja pokazuju da djeca školske dobi koja su gladna možda imaju poteškoća u razmišljanju i učenju. Zato neke škole pružaju programe doručka i / ili ručka za djecu koja zbog siromaštva ili zanemarivanja nemaju dovoljno hrane kod kuće.

Zapuštanje može biti jedan od najsnažnijih utjecaja na intelektualni razvoj u djetinjstvu. Bebe i djeca trebaju se govoriti i međusobno komunicirati, poput čitanja priča i podučavanja o oblicima, bojama, slovima i brojevima. Čak i više od stvarne nastave, oni trebaju komunikaciju s odraslima kako bi razvili vještine jezika i razmišljanja. Emocionalni problemi također mogu ometati djetetovu sposobnost učenja i razvijanja pri normalnoj stopi. Oštećenje sluha ili oštećenja vida, osobito one koje se rano ne prepoznaju i liječe, mogu također ometati djetetov intelektualni razvoj.