Što je bilijarna drenaža?

Biljna drenaža je kirurški zahvat koji se izvodi na pacijenta koji pati od blokade jednog ili više žučnih kanala. Bile, koji pomaže u probavi masti, proizvodi se u jetri i prolazi kroz žučne kanale do žučnog mjehura prije nego što dosegne tankog crijeva. Ako bilo koji od žučnih kanala postane blokiran i žuč ne može proći iz jetre sam, to obično mora biti isušen od strane liječnika.

Bile kanali mogu postati blokirani ako pacijent pati od žučnih kamenaca, raka ili upale. Ako žuč nastavi u jetri i toksini ne mogu proći u crijevu, može postati opasno za pacijenta. Bile ima žućkastu boju i pacijent će razviti žućkanje kože i očiju poznatih kao žutica. Bolesnik može također osjetiti mučninu, slab apetit ili razviti teške svrbež.

Liječnik može dijagnosticirati blokirani žučni kanal izvodeći vrstu rendgenskog zračenja poznatu kao kompjuterizirana aksijalna tomografija (CT). Također se može koristiti i drugi postupak poznat kao magnetska rezonancija (MRI). Nakon što liječnik odrediti mjesto blokade, mogu se napraviti planovi za bilijarnu drenažu.

Ako pacijent treba bilijarnu drenažu, on ili ona obično trebaju biti primljeni u bolnicu. Liječnik poznat kao radiolog izvršit će postupak umetanjem igle kroz kožu u blizini rebara. Igla prolazi kroz jetru i u blokirani žučni kanal. Žica se zatim prolazi kroz iglu i u žučni kanal, plastična cijev ili kateter se stavi preko žice i umetne u žučni kanal. Žica se uklanja i kateter ostaje u kanalu.

Kateter ručno izlučuje žuči iz pacijenta i u vrećicu za prikupljanje. Ponekad, ako kateter dosegne blokade u žučnom kanalu, blokada će biti razbijena, dopuštajući žuči da prođe normalno kroz kanal. Ako je žučni kanal ožiljak ili ne može ostati otvoren sam, liječnik može umetnuti mrežni cilindar, poznat kao stent, u kanal. Ponekad umjesto začepljenja, žučni kanal može razviti malu rupu koja dozvoljava da mu žuca curiti u abdomen. U tom slučaju, liječnik bi također stavio kateter u kanal do kanala koji je mogao izliječiti.

Nakon epileptičnog drenažnog postupka, žuč bi trebao proći kroz žučne kanale, a svi simptomi poput žutice bi se trebali postupno ukloniti. Ako je stent umetnut u žučni kanal, on će ostati tamo. Liječnik će odrediti kada treba ukloniti kateter.