Što su znakovi narcisoidne majke?

Znakovi narcisoidnih majki obično uključuju ponašanje kao što je prekomjerna briga za sebe i nedostatak sposobnosti da svojoj djeci daju emocionalnu podršku koju trebaju da odraste u dobro prilagođene odrasle osobe. Ova vrsta poremećaja ličnosti čak može biti i temeljni uzrok zlostavljanja djece u nekim slučajevima. Prosječna narcisoidna mama gotovo je nemoguće moliti bez obzira na okolnosti, a ona često može odbaciti ili prezirati pokušaje njezina djeteta na privrženost ili emocionalnu povezanost. Narcisoidne majke obično stvaraju dugotrajne utjecaje na svoju djecu što im može stvoriti razne probleme kao odrasle. Djeca ljudi s narcizmom često doživljavaju probleme stvaranja zdravih odnosa, kao i povećane stope depresije ili anksioznosti.

Jedan od simptoma zaštitnog znaka narcizma jest da oboljelac općenito ne može opaziti druge ljude kao pojedince s vlastitim potrebama. Narcisoidne majke obično gledaju svoju djecu kao proširene dijelove sebe, a ne kao zasebna ljudska bića. Obično svoju djecu daju samo na ograničenoj osnovi dokle god djeca mogu biti korisna svojim narcisoidnim roditeljima na određeni način. Majka s ovim stanjem može zahtijevati da se njezina djeca izvrsnu sportu ili dobiju visoke ocjene u školi jednostavno kako bi ona bila izvrstan roditelj za vani, kao što su prijatelji ili rodbina. Bilo da djeca uče ili rastu iz ovog visokog postignuća, ona je slučajna i u velikoj mjeri nevažna prema njoj u usporedbi s tim poticajem njezina ugleda.

Ostale karakteristike narcisoidnih majki su uobičajene lažne i pogrdne primjedbe koje se govore pod pretpostavkom da budu roditelji koji njeguju. Mnogi od njih imaju različite načine priopćavanja svojoj djeci da ih drže manje poštovanima od drugih ljudi. To može biti neverbalna kao i verbalna. Osobe s narcisoizmom često ponižavaju ili odbijaju slušati mišljenja ili ideje drugih, uključujući i svoju vlastitu djecu. Dobar broj narcisoidnih majki ponaša se spontano prema svojoj odrasloj djeci i odbija istinski priznati da njihov odrasli potomci više nisu dovoljno mladi da ih se lako manipulira.

Proces liječenja narcizma općenito može biti izazovan i djelotvoran samo kad narcisoidna majka ostvaruje svoje destruktivne načine i želi ih promijeniti. Neki stručnjaci za mentalno zdravlje tvrde da je dijagnoza narcista gotovo nemoguće uspješno liječiti i da terapija u nekim slučajevima može pogoršati početno ponašanje. Većina psihološke pomoći u vezi s narcisoidnim majkama obično se usredotočuje na svoju odraslu djecu.