Što uzrokuje grčeve u želucu?

Želučani grčevi su nekontrolirani mišićni pokreti u trbušnom području. Mogu biti iznenadni i bolni. Iako je povremeni grč u želucu normalan, dugotrajni napadaji vjerojatno su posljedica nekog temeljnog stanja. Poremećaji koji utječu na probavni trakt, kao što su gastropareza i sindrom iritabilnog crijeva, naročito su prevladavajući s grčevima u želucu. Ostali uzroci mogu uključivati ​​infekcije ili trudnoću.

Upalni problemi s podlogom želuca jedan su od glavnih uzroka grčenja mišića u želucu. Invazivne tvari kao što su virusi i bakterije mogu zaraziti ta područja, uzrokujući iritaciju i rezultirajuće grčeve. Osobe s razinama osjetljivosti hrane ili netolerancije hrane također mogu biti ranjive. Alergije na hranu poput mliječnih proizvoda mogu uzrokovati upalu i grčeve u želucu u tim slučajevima.

Slični poremećaji probavnog trakta mogu stvoriti i probleme sa želučanom podlogom. Na primjer, gastroesopagenska refluksna bolest (GERB) može uzrokovati neravnotežu u količini kiseline koju proizvodi želudac. Mišić koji zadržava kiselinu iz jednjaka također je u ovom stanju neispravan. Ove kombinirane abnormalnosti mogu olakšati i grčeve u želucu i spazam jednjaka.

Bolest poznata kao gastropareza također ima grčeve u želucu među glavnim simptomima. Vagusni živac, koji kontrolira mišićne kontrakcije koje pomiču hranu kroz probavni sustav, neispravnosti u tom stanju. Kao rezultat toga, mišićna funkcija u trbuhu je ometena i hrana prolazi polako u traktu. Mnogo trbušnih bolesti može uslijediti, uključujući mučninu, peckanje i grčeve. GERD je jedan od najčešćih uzroka ovog stanja, kao i dijabetes i drugi kronični poremećaji.

Pored toga, poremećaji crijeva u crijevima mogu izazvati trbušne probleme poput žgaravice. Jedan takav primjer služi kao sindrom iritabilnog crijeva. Promjene u crijevnim navikama – naime proljev ili zatvor – povećavaju i iritiraju crijevni trakt, što zauzvrat stavlja slične pritiske na područje vezivnog želuca. Spasmi, zajedno sa boli i slabom probavom, mogu rezultirati.

Neudoban trzaj trbuha može se pojaviti i kod majke i djeteta. Nešto uobičajeno stanje kod dojenčadi koja se zove kolika uzrokuje iznenadne kratke eksplozije trbušne boli i grčenja mišića. Neobjašnjivi plač tipičan je pokazatelj ovog problema. Želučani grčevi koji se osjećaju kao grčevi također nisu neuobičajeni kod trudnica. Iako mogu biti bolni, ti grčevi često nisu ozbiljni.

Liječenje želučanih grčeva ovisi o podrijetlu kontrakcija. Ponekad, grčevi su samo dio prepirki tijela i otići će bez oštećenja ili intervencije. Međutim, svaki dugotrajni simptom treba pregledati liječnik. Ispravljanje temeljnih uvjeta obično je ključno, a ti tretmani mogu biti u rasponu od antibiotika do antacida.