Što uzrokuje grudi grudi?

U ispitivanju, mnoge žene smatraju da imaju grudi grudi. Ova lumpiness je najčešće zbog normalne strukture grudi. Grudi su izrađene od nekoliko vrsta žlijezda i ligamenata, pridonoseći grubosti tkiva dojki. Grubost ženki često se mijenja s ženskim menstruacijskim ciklusom, kao izravnim posljedicama promjenjivih razina ženskih hormona estrogena i progesterona. Međutim, nekoliko bolesti i stanja mogu uzrokovati grudice u grudima.

Jedan od uobičajenih razloga za grudi grudi je stanje koje se zove fibrocistična bolest dojke. Ovo stanje karakteriziraju male, tekućine ispunjene grudice, obično se nalaze u grudi žena u dobi od trideset i pedeset. Ove grudice mogu biti bolne, ali također općenito nisu kancerozne. Uzrok fibrocistične bolesti dojke je nepoznat, a trenutno nema lijeka. Pacijenti mogu upravljati simptomima praćenjem kofeina i unosa masnoće, kao i nositi dobro opremljen grudnjak.

Trudnoća i grudi grudi također idu ruku pod ruku. Svi hormoni koji prenose ženskim tijelom tijekom trudnoće mogu uzrokovati promjene u ženinim grudima. Neke od ovih promjena mogu biti uzrokovane začepljenim mliječnim kanalima, koje karakteriziraju tvrde, crvene, tamnoljubne grudi na grudima koje se mogu ublažiti toplim komprimiranjem. Nakon dojenja majke koje dojke mogu razviti mastitis, bolnu infekciju dojke koja je također uzrokovana blokiranim mliječnim kanalima. Rana medicinska skrb u kombinaciji s antibioticima ili acetaminofenom može spriječiti pacijenta da razvije grudi.

Plućne grudi također mogu biti uzrokovane rakom dojke. Rak dojke je nekontrolirani rast stanica unutar tkiva dojke, a nastali tumor se ponekad može osjetiti kao gruda. Mnogi uzroci raka dojke nisu poznati, ali visoki čimbenici rizika mogu biti pretilost, hormoni ili uporaba duhana. Ako se ne liječi, rak dojke obično je smrtonosan. Kada se otkrije rano, obično se liječi kemoterapijom, terapijom zračenjem ili uklanjanjem zahvaćene dojke.

Budući da su grudi dojke često prvi znak ozbiljnog stanja, žene se potiču da dovrše samopregled dojke kako bi otkrili abnormalnosti u dojci rano. Stojeći ispred zrcala s grudima u punom pogledu, žena bi trebala provjeriti za sve nove znakove otekline, dlačica ili crvenila. Zatim, žena bi trebala koristiti njezine prste kako bi osjetila grudi u potrazi za novim grudima ili iscjedak. Svaki od tih procesa trebao bi biti napravljen s rukama u nekoliko položaja kako bi se dobila bolja procjena dojke. Ako se pronađe nova gruda, bumps ili ispusti, žena treba odmah zakazati sastanak s liječnikom kako bi utvrdio uzroke.