Koje su nuspojave kombucha?

Kombucha je fermentirani čaj popularan širom svijeta, au posljednje vrijeme u Sjedinjenim Državama povezan je s zdravstvenim prednostima kao i sa rizicima. Iako neki tvrde da ovaj čaj može spriječiti rak, poboljšati probavu i potaknuti imunološki sustav, došlo je do izvještaja o ozbiljnim nuspojavama. Neki ljudi su imali alergijske reakcije i probleme probavnog trakta, dok su drugi imali toksične reakcije i razvili metaboličku acidozu. Nuspojave Kombucha mogu nadvladati bilo kakve zabilježene zdravstvene prednosti za neke pojedince.

Problemi probavnog trakta, uključujući uznemiren trbuh i alergijske reakcije, najčešće se javljaju kao nuspojave Kombucha. Neki potrošači mogu imati mučninu, povraćanje i bolove u vratu. Također su postojali slučajevi žutice povezane s Kombuchom.

Neke druge nuspojave su ozbiljnije ali rijetke. Kiseli sadržaj čaja može uzrokovati metaboličku acidozu. Ovo stanje je rezultat visoke razine kiselosti u krvi i može uzrokovati moždani udar ili čak smrt. Još jedan od rijetkih ali ozbiljnih nuspojava Kombucha je moguće oštećenje jetre.

Način na koji se Kombucha često pere može doprinijeti nekim poznatim nuspojavama pića. Kombucha je zapravo kolonija kvasca i bakterija koje se miješaju s zelenim ili crnim čajem i fermentiraju. Budući da se čaj obično proizvodi kod kuće u ne-sterilnim uvjetima, osoba može biti izložena riziku od pijenja Kombucha koja ima kontaminiranu posljedicu rasta štetnih plijesni i bakterija.

Ako Kombucha bude pivo u glaziranim keramičkim posudama, čajne kiseline mogu ispirati vodu od glazure. Potrošnja Kombucha koja se proizvodi na ovaj način može dovesti do trovanja olovom. Kao što se olovo nakuplja u tijelu tijekom dugog vremenskog razdoblja, to može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme i može čak biti kobno.

Dodatne nuspojave Kombucha mogu proizaći iz sadržaja alkohola u nepasteriziranim verzijama čaja. Sadržaj alkohola nekih marki može biti čak 3 posto, ili ekvivalent određenih piva. Neki potrošači Kombucha izvijestili su o buznom osjećaju, a mnogi trgovci u Sjedinjenim Državama izvukli su piće s police na čekanju rezolucije.

Trenutno nema nikakvih izravnih dokaza da Kombucha pruža bilo koju zdravstvenu dobrobit povezanu s ovim pićem. Anegdotalni računi, kao i laboratorijske i životinjske studije, čine većinu dokaznih dokaza. Nijedan glavni medicinski časopis nije objavio rezultate ikakvog ljudskog suđenja do danas. Kombucha treba konzumirati s oprezom sve dok ne postoje konačni dokazi o njegovim koristima i rizicima.