Koji su načini za zaustavljanje menstrualnog krvarenja?

Prekomjerno menstrualno krvarenje može biti uzrokovano nizom čimbenika, a žena treba konzultirati svog liječnika kako bi se uklonili bilo kakvi temeljni uzroci trajnog teškog krvarenja prije pokušaja liječenja stanja. Teški menstrualni ciklusi mogu biti vrlo bolni i čak mogu ometati sposobnost žene da sudjeluje u normalnim dnevnim aktivnostima. Postoje razne prirodne i hormonske opcije dostupne za liječenje teških menstruacija.

Prvi korak kojeg žena može poduzeti da se zaustavi menstrualno krvarenje je posjetiti liječnika kako bi isključio sve zdravstvene probleme koji mogu uzrokovati prekomjerno krvarenje. Liječnik će obično izvesti niz testova koji bi isključili probleme poput raka, polipa, abnormalnih hormonskih razina i zdjeličnih nepravilnosti. Nakon što je žena dijagnoza, njezin liječnik može preporučiti različite mogućnosti liječenja.

Ako se polipi nalaze tijekom pregleda, liječnik će vjerojatno preporučiti uklanjanje što je prije moguće. Menstrualni ciklus obično se vraća u normalu unutar dva mjeseca nakon uklanjanja polipa. Ako se rak nalazi u biopsiji, može se liječiti istražnom operacijom, kemoterapijom ili izvođenjem histerektomije.

Hormonalni tretmani mogu zaustaviti menstrualni krvarenje ako liječnik utvrdi da su pacijentove hormonske razine abnormalne. Nenormalne razine hormona mogu biti uzrokovane uvjetima koji su česti kao nepravilna ovulacija, i općenito se tretiraju hormonskom terapijom. Tablete za kontrolu rađanja i injekcije za kontrolu rađanja obično drastično smanjuju menstruaciju, au nekim slučajevima hormonska terapija u potpunosti će zaustaviti menstruaciju.

Ako liječnik ne može pronaći temeljni uzrok teškog menstrualnog krvarenja, postoji nekoliko prirodnih načina za zaustavljanje menstrualnog krvarenja. Neke žene su prirodno sklone teškim krvarenjem i dugim menstruacijskim ciklusima. Te žene možda žele pokušati povećati unos vitamina K. To se može postići uzimanjem svakodnevnih dodataka vitaminima K uz dodatak salate od romainske salate ili kupusa na tjednu prehranu. Vitamin K pomaže tijelu u zgrušavanju krvi, što je neophodna komponenta za usporavanje krvarenja.

Postoje i nekoliko biljnih lijekova za zaustavljanje menstruacije, uključujući i biljne infuzije dame ili pladanj torbicu. Biljni čajevi imaju tendenciju da budu gorki, pa dodavanje malo meda ili mlijeka može učiniti čaj ukusnijim.