Što može ubrzati metabolizam?

Metabolizam je fizički i kemijski proces koji distribuira hranjive tvari po cijelom tijelu, koristeći kalorije koje se konzumiraju tijekom dana. Kada je brzina metabolizma visoka, proces će izgorjeti dostupne kalorije i početi koristiti pohranjene masne stanice za energiju, uzrokujući vam da izgubite težinu. Iako je vaša metabolička stopa pomalo određena genetikom i biologijom, neki čimbenici mogu vam pomoći povećati metabolizam kako biste spali više kalorija.

Vježba je vjerojatno najučinkovitiji način za ubrzavanje metabolizma. Kardiovaskularne vježbe, poput trčanja, plivanja ili brzog hoda, pomoći će izgraditi masu mišićne mase u tijelu. Mišićno tkivo koristi više kalorija nego masno tkivo, pa što više mišića imate, veća će se stopa metabolizma povećati. Neki stručnjaci kažu da vaša stopa metabolizma raste odmah nakon vježbanja i može ostati po povećanoj stopi do 48 sati nakon vježbanja.

Neki stručnjaci kažu da se čak 10% potrošenih kalorija koristi za pomoć probavnom procesu. Zbog toga mnogi dijetetičari preporučuju jesti nekoliko manjih obroka tijekom dana, a ne nekoliko velikih obroka kako bi ubrzali metabolizam. Stalno kad vaš sustav bude na poslu digestiranje hrane može dovesti do veće brzine metabolizma i povećane opeklina kalorija. Prostiranje malih obroka tijekom dana također može spriječiti kapi šećera u krvi koji često dovode do binginga ili prejedanja.

Ekstremna toplina ili hladnoća mogu pomoći ubrzati metabolizam, prema nekim zdravstvenim djelatnicima. Istraživanja pokazuju da se metabolizam povećava u vrlo hladnom vremenu, kako bi se tijelo održavalo na konstantnoj temperaturi. Budite oprezni da se više ne biste izložili ekstremnim temperaturama u neodgovarajućoj odjeći, jer to može dovesti do bolesti.

Neka istraživanja pokazuju da će određena hrana povećati metabolizam u kratkom vremenskom razdoblju. Začini, kao što su vruće paprike ili čili prah, pokazalo se da ubrzavaju metabolizam za čak 30%, ali samo za kratko vrijeme. Ostali stručnjaci preporučuju pijenje zelenog čaja, koji sadrži prirodne antioksidante koji mogu povećati vašu razinu metabolizma. Općenito, također je pokazano da hrana bogata proteinima izaziva poticaj metabolizmu, osobito u usporedbi s karbohidrom.

Ako ste u potrazi za ubrzavanjem metabolizma, koraci su isti za sav zdrav životni savjeti. Vježbajte, jedite uravnoteženu prehranu i pravilno zalijevajte jela kako biste izbjegli pretjeranu štetu. Povećavajući vaš metabolizam sigurno i prirodno, možete dati vašem jači gubitak težine i pomoći tijelu da dosegne svoje zdravstvene ciljeve.