Što može uzrokovati potresanje i povraćanje?

Tresenje i povraćanje su simptomi koji mogu nastati kao posljedica nekoliko različitih bolesti, uključujući trovanja hranom, gripa i meningitis. Ekstremna tjeskoba, kao što se može vidjeti kod poremećaja panike, također može dovesti do obje reakcije. Da bi se postigla precizna dijagnoza i osigurala pravilna terapija, važno je da pojedinci koji pate od tih simptoma prijavljuju ih liječniku ili drugom medicinskom stručnjaku radi daljnje ocjene.

Trovanja hranom je relativno čest uzrok simptoma uključujući povraćanje, trese, grčeve u trbuhu, groznicu i proljev. Liječenje varira u svakoj situaciji i može uključivati ​​odmor, pijenje puno tekućina kako bi se izbjegla dehidracija i korištenje lijekova bez recepta ili lijekova na recept. Neki slučajevi trovanja hranom mogu biti smrtonosni, tako da bi svatko tko sumnja da ih ima može biti blisko praćen od zdravstvenog djelatnika.

Gripa, koja se najčešće naziva gripa, može uzrokovati potresanje i povraćanje. Ta je respiratorna bolest uzrokovana virusom i vrlo zarazna. Groznica, umor i kašalj često su među prvim simptomima gripe, a često ih slijedi nazalna kongestija, glavobolja i bol u mišićima. Ova virusna bolest normalno će se razriješiti samostalno bez ikakvog specifičnog medicinskog tretmana, iako se hospitalizacija može postati neophodna ako se pojave komplikacije poput upale pluća ili teške dehidracije.

Meningitis može biti bakterijski, virusni ili gljivični u prirodi i sklon je uzrokovati krut vrat, tešku glavobolju, zbunjenost, povraćanje i tresti. Ako osoba ima te simptome, on ili ona treba odmah biti odvedeni u medicinski stručnjak, jer meningitis može biti smrtonosan. Tipovi lijekova koji se koriste za liječenje ove bolesti ovise o vrsti patogena koji uzrokuje bolest, a gotovo uvijek je potreban boravak u bolnici.

Poremećaji panike mogu dovesti do napada ekstremne anksioznosti, što može uzrokovati fizičke manifestacije kao što su trese i povraćanje. Bolest u prsima, ubrzani otkucaji srca i poteškoće s disanjem mogu se pojaviti i tijekom epizode panike. Liječenje često uključuje kombinaciju lijekova na recept i psihološku terapiju ili savjetovanje. Iako ovo stanje obično ne uzrokuje ozbiljne zdravstvene komplikacije, simptomi trebaju biti odmah prijavljeni liječniku kako bi se isključili bilo kakvi temeljni medicinski uvjeti koji bi mogli zahtijevati liječničku pomoć.