Što se događa s maternicom tijekom trudnoće?

Mnoge se promjene događaju maternici tijekom trudnoće. Mnogo je veće za smještaj rastućeg fetusa, može uzrokovati grčeve slične menstruaciji, a u vrlo rijetkim slučajevima maternica može puknuti ili zamjetno iskrvariti. U većini slučajeva, maternica se vraća u normalno stanje nakon što je završila trudnoća.

Prva promjena u uterusu događa se kada je jaje ugrađeno u prvom tjednu. Sama implantacija nije vidljiva, ali obično prati blago krvarenje pet do deset dana kasnije. Količina krvi je toliko mala da većina žena to ne primjećuje.

Grčevi trudnoće su još jedan uobičajeni simptom. Osjećaj je sličan menstrualnim grčevima, a uzrokovan je proširenjem maternice kako bi se prilagodio rastućem fetusu. Oštrije, ali slične bolove mogu se pripisati okruglom bolu ligamenta. Maternica se održava na mjestu ligamentima koji se moraju protežu kako bi se stabilizirali rastući maternicu tijekom trudnoće. Ovo istezanje može uzrokovati privremenu bol, osobito s iznenadnim pokretima.

Tijekom devet mjeseci, maternica će rasti od oko 2,5 unci (71 g) do približno dva kilograma (.91 kg). Do kraja trudnoće, maternica žene će se proširiti iz zdjelice do dna njezinog prsnog koša. To će težiti 15 puta više nego prije trudnoće – ne uključujući fetus – i može držati 500 puta više nego što je učinio prije začeća. Veći uterus je jedan od razloga što mnoge žene često imaju potrebu za mokrenjem često tijekom trudnoće, jer veći maternica pritisne na mjehur, dok istodobno potiskuje njezinu sposobnost.

Rijetko se tijekom trudnoće može pojaviti ruptura maternice, obično tijekom ranog rada. To se najčešće događa putem rezanja iz prethodnog carezijanskog dijela, zbog čega mnogi liječnici preporučuju da bi žena koja je imala C-odjeljak trebala imati slijedeća djeca na isti način. Ruptura može ugroziti život majke i djeteta. To također može rezultirati potrebom za histerektomijom.

Sve promjene koje se dogode na maternicu tijekom trudnoće trebale bi nestati unutar otprilike šest tjedana rađanja. Kontrakcije nakon rođenja uzrokuju da maternica smanji svoju normalnu veličinu u procesu koji se naziva involucija maternice. Bolovi povezani s tim kontrakcijama zovu se poslijepsije i osjećaju se kao grčevi.

Tjedan dana nakon rođenja, maternica bi trebala biti dolje na oko pola kilograma (.45 kg). Nakon dva tjedna to će težiti otprilike 11 unci (311 g). Do četiri do šest tjedana nakon dostave maternica se trebala vratiti na težinu prije trudnoće.