Što uzrokuje bol u grlu?

Rak čireve u grlu može se pojaviti nakon infekcije grla, ili bol može biti uzrokovana traumom kože na tonzilima. Često je takva trauma uzrokovana oštrom hranom, kao što su led, tortile ili slučajno gutanje ljuske, što može rezati grlo tijekom procesa gutanja. Poremećaj usmene bilo gdje u ustima ili u grlu može biti uzrokovan alergijskom reakcijom. Bez obzira na uzrok, bolna bolest obično odlazi samostalno nakon nekoliko dana.

Bol u grlu uzrokovan tonzilitisom ili streptokokom može izazvati bol u ranču čak i nakon što se početno stanje grla smanji. Također poznat kao apstraktni ulkus, rak dojke su bolni i neugledni, ali nisu zarazni. Za razliku od hladnoće ili groznice uzrokovane herpesovim virusom, bol u grlu ili drugdje u ustima ne može se prenositi ljubljenjem, oralnim seksu ili jedući istim posuđem kao i netko drugi.

Ozljeda osjetljivog tkiva koja se obloži grlu može dovesti do razvoja bolova u bolovima. Ponekad se bolest javlja nakon što je grlo zapaljeno vrućom tekućinom ili hranom, ili se može pojaviti ako je koža na vratu inače oštećena ili slomljena. Spicy hrana može iritirati rak i bol treba izbjegavati do nakon što je potpuno iscjeljuje.

U nekim ljudima, bol u grlu može izazvati reakciju na određenu hranu. Na primjer, neki ljudi s alergijama glutena žale se na ponavljajuće rak čireve. Dijetetske promjene mogu pomoći u zaustavljanju tih čireva u budućnosti.

Rak dojke u grlu ili drugdje u ustima nije nužno znak temeljne bolesti. Dok neke mogu biti uzrokovane grlobolja zbog infekcije, obično ih uzrokuje samo upala grla tkiva zbog infekcije, a ne samo infekcije. Canker čireve su samoizlječiva i, budući da nisu uzrokovane virusnom infekcijom, antibiotici nisu propisani za njihovo liječenje.

Home lijekovi, kao što su premazivanje oralne bolove s čajem ili Mlijeko od magnezija, teže je koristiti na bolovima u grlu jer neki nisu lako dostupni. Ipak, izbjegavanje hrane i pića koja mogu iritirati grlo preporučuje se za umirujuće olakšanje. Također, grickanje s čajem, kao i soda i vode za pečenje, može vam pomoći u olakšavanju grla i pomoći u bržem liječenju.