Što uzrokuje retroperitonealni hematom?

Retroperitonealni hematom nastaje kada se krv u retroperitonealnom prostoru nalazi u donjem dijelu leđa. Najčešći uzrok ovog stanja je fizička oštećenja, jer snažan udarac na donji dio leđa ili njegovo okruženje u torzo može dovesti do unutarnjeg krvarenja, povećavajući vjerojatnost hematoma. Pacijenti također mogu razviti retroperitonealni hematom kao posljedicu začepljenog kirurškog zahvata ili nesreće koja uključuje medicinski aparat postavljen blizu područja. Antikoagulantni lijekovi identificirani su kao mogući faktor rizika za stanje, čime se krv iz unutarnje ozljede lakše struji u retroperitonealni prostor. U rijetkim slučajevima, ovu vrstu hematoma može uzrokovati rupturirani maligni tumor.

Pojedinci obično razvijaju retroperitonealni hematom nakon što je doživio fizičku traumu blizu donjeg dijela leđa. Dovoljno snažan utjecaj može raskinuti krvne žile i druga mekana tkiva koja se nalaze na tom području, uzrokujući značajno unutarnje krvarenje. Tada se u retroperitonealnom prostoru može stvoriti džep krvi, a ako se ne liječi, može ometati cirkulaciju u drugim dijelovima tijela, što rezultira ozbiljnijim medicinskim problemima.

Vjerojatnost razvoja stanja povećava se kada određeni unutarnji organi podliježu oštećenju. Drugi medicinski uvjeti koji utječu na bubrege, gušterače i nadbubrežne žlijezde mogu oslabiti tkiva organa, što će ih vjerojatno prsnuti. U takvim slučajevima retroperitonealni hematom može se pojaviti pored drugih komplikacija.

Kirurzi bi mogli posredno biti odgovorni za stanje u brojnim pacijentima. Kao i kod bilo kojeg oblika kirurške intervencije, postupci u područjima blizu retroperitonealnog prostora predstavljaju rizik od oštećenja obližnjih tkiva. Štetu na tkivu može se izvesti iz nužde, jer bi neke komplikacije mogle zahtijevati kirurge za dodatne rezove ili kao nesreću. Potonji se smatra iznimno rijetkom pojavom, međutim, budući da je većina kirurga dovoljno oprezna kako bi izbjegao takve pogreške.

Postoje slučajevi kada medicinski uređaji ugrađeni u tijelo mogu pridonijeti razvoju retroperitonealnog hematoma. Najčešći slučajevi uključuju nesreće s kateterima umetnutim u krvne žile i organe koji se nalaze u blizini retroperitonealnog prostora. Na primjer, aortalni kateter može postati malo pomaknut ako je pacijentovo tijelo dovoljno uznemireno, uzrokujući da se posuda pukne.

Maligni rastovi, poput tumorskih tumora, još su jedan mogući uzrok retroperitonealnih hematoma. Ti rastovi imaju tendenciju povećati vjerojatnost unutarnje ozljede, koja naknadno povećava šanse pojedinca za razvoj hematoma. Slučajevi u kojima je stanje uzrokovano oštećenjem abnormalnih rasta obično uključuju ciste i tumore koji se nalaze u duodenumu.