Koji čimbenici utječu na debljinu maternice?

Menstruacija može biti jednostavno definirana kao cikličko prolijevanje maternice uz krv i uzrokuje promjene u debljini maternice. Taj se proces javlja kada se razina estrogena povećava kako bi se olakšao proces pripreme maternice za trudnoću. U početku ženskog ciklusa, uterus počinje gubiti kako bi potencijalno hranio oplodeni embrij. Jednom kada je uterus prolivena tijekom menstruacije, maternica se istrijebi i ponovno pokreće isti postupak. Ostali zdravstveni uvjeti koji također mogu utjecati na debljinu maternice uključuju hormonsku neravnotežu, lijekove i rak koji utječu na maternicu.

Jedan od čimbenika koji utječu na debljinu maternice čini se da je endometrijska hiperplazija, stanje u kojem endometrija ili podstava maternice doživljava abnormalni rast. Progesteron je ženski hormon koji pomaže u kontroli rasta podstava maternice i nastaje tijekom ovulacije. Ako ti hormoni nisu u ravnoteži zbog pretjerane proizvodnje estrogena, maternica može postati previše gusta. Masne stanice, na primjer, proizvode estrogen i mogu učiniti da težine i pretile žene imaju veću vjerojatnost za razvoj endometrijske hiperplazije.

Lijekovi i terapije poput terapije zamjene estrogena (ERT) također mogu dovesti do pretjerane proizvodnje estrogena i uzrokovati endometrijsku hiperplaziju. ERT je tretman koji smanjuje nuspojave menopauze i probleme poput gubitka gustoće kostiju. Kada se ERT koristi bez progesterona, međutim, debljina maternice se javlja u nekim ženama. Nasuprot tome, lijek koji može uzrokovati tanak uterus je pilula za kontrolu rađanja. Ove pilule rade kako bi spriječile trudnoću uzrokujući da zidovi maternice budu proliveni ili tanki.

Debeli uterus također može ukazivati ​​da je tumor prisutan u maternici. Različite vrste karcinoma mogu utjecati na debljinu maternice, uključujući benigne tumore poznate kao fibroide. Fibroidni tumori su prilično česti kod žena i mogu biti bezopasni. Veći rast, međutim, može biti izuzetno bolno i može zahtijevati liječenje. Simptomi povezani s fibroidima maternice uključuju teške krvarenje tijekom perioda, uočavanje između razdoblja i osjećaj pritiska u rektumu ili maternici. U žena u postmenopauzi, prisutnost zadebljane maternice uz abnormalno krvarenje također može biti znak raka.

Također se vjeruje da debljina maternice je nešto slabije za žene u postmenopauzi. To je općenito povezano s činjenicom da su razine estrogena općenito stabilne i maternica više nije aktivna. Međutim, prisustvo vaginalnog krvarenja zajedno s debljinom maternice u žena u postmenopauzi moglo bi ukazivati ​​na rak maternice.