Što su znakovi alergijske reakcije na ljekovito meso?

Alergijska reakcija na ljekovito meso često je ozbiljno zdravstveno stanje. Ovisno o osjetljivosti pojedinca, znakovi alergije mogu uključivati ​​neposredno oticanje usta i grla, rane u ustima, povraćanje projektila, osip i najopasniji anafilaktički šok. Otprilike polovica svih ljudi s alergijom sluzavica doživljava košnice, osip na koži i svrbež nakon konzumiranja orašastih plodova. Drugi 25% pati od disanja i oteklina grla, dok preostali pojedinci imaju gastrointestinalni poremećaj, kardiovaskularne probleme i druge alergijske reakcije. U prosjeku, dijete doživljava alergijsku reakciju na hranu s mesom u dobi od dvije godine.

Alergija je imunološki sustav tijela koji reagira na percipiranu prijetnju. Alergije na hranu rijetke su u usporedbi s alergijama na stvari kao što su perut, pelud i spore plijesni, a studije pokazuju da samo 2% odraslih osoba i 6% djece imaju pravu alergiju na hranu. Stabla su daleko najčešća i najozbiljnija alergija na hranu. Ovi orašasti plodovi uključuju, između ostalih, lončarije, pistacije, orasi i bademi.

Obično, prvi znakovi alergijske reakcije na lastavice su welts koji se pojavljuju unutar usta ili na koži. Kosti, svrbež, podignute mrlje kože, oblikuju slučajno po cijelom tijelu. U većini slučajeva ti su simptomi jedini znakovi alergijske reakcije na matice.

Ozbiljniji simptomi uzrokuju gastrointestinalne probleme, kao što su grčevi u trbuhu, mučnina i povraćanje. Uznemirenost dišnog sustava još je ozbiljnija kada se respiratorni sustav pojedinca može nabubriti, uzrokujući mučninu, kašljanje, bolove u prsima i poteškoće s disanjem. Najozbiljniji simptom svega je anafilaksija, koju karakterizira iznenadni napad srčane aritmije, oticanje ili začepljenje dišnih putova i nesvjestica. Potrebna je neposredna medicinska intervencija jer anafilaksija može dovesti do smrti.

Liječenje alergijske reakcije na lice u velikoj mjeri ovisi o intenzitetu reakcije. Liječenje blage alergije, kao što su osip i osip na koži, obično traži kortikosteroidnu kremu za ublažavanje svrbeža i antihistaminu za liječenje oticanja. Pacijenti koji pate od poteškoća s disanjem i nepravilnim otkucajima srca trebaju hitnu medicinsku pomoć. Neki pacijenti mogu nositi mali komplet tekućeg epinefrina i štrcaljke za hitnu injekciju ako su izloženi ljekovitim tijesta.

Daleko, najbolja metoda za sprečavanje alergijske reakcije jest izbjegavati jesti meso. Pojedinci s ovom alergijom moraju biti vrlo pažljivi oko toga što jedu hranu, kao i mnoge naoko nedužne namirnice sadrže lješnjake ili druge drvoreze. Afrička, azijska i grčka kuhinja često uključuju ljekovito bilje, sladoled, bomboni, kolači i pečena roba. Čak i neke kozmetike, psa tretira i životinjske hrane sadrže orah.