Koji čimbenici utječu na fizički razvoj u ranom djetinjstvu?

Nekoliko čimbenika može utjecati na fizički razvoj u ranom djetinjstvu. Sudjelovanje u tjelesnim aktivnostima poput trčanja, penjanja ili igranja kugle promovira normalni fizički razvoj u ranom djetinjstvu. Pravilna prehrana i prehrana tijekom djetinjstva i malog djeteta potičit će i normalan rast i tjelesni razvoj. Bolest ili bolest mogu utjecati na tjelesni razvoj djeteta. Većina medicinskih stručnjaka i znanstvenika smatra da nasljedni čimbenici također utječu na rast i razvoj tijekom ranih djetinjstva.

Genetika igra ključnu ulogu u fizičkom razvoju u ranom djetinjstvu. Neka djeca rasti na naizgled brzi tempo, dok su drugi manji od prosjeka. Dijete koje se smatra malim za svoje godine može imati roditelje koji su kraći od prosjeka. U mnogim slučajevima, stopa fizičkog razvoja u djece korelira s brzinom razvoja koju su njegovi roditelji postigli u istoj dobi.

Okruženje u kojem dijete raste može imati važnu ulogu u razvoju djetinjstva. Djeca koja su izložena onečišćenju zraka mogu razviti kroničnu bolest pluća ili napadaji upale pluća. Dijete izloženo izuzetno glasnoj buku na dnevnoj bazi može patiti od gubitka sluha, što može postati očito pri polaganju škole. Djeca koja žive u stresnom okruženju mogu razviti loše prehrambene navike koje mogu pridonijeti pretilosti.

Djeca koja su pothranjeni obično će doživjeti abnormalni fizički razvoj. To može uključivati ​​meke kosti zbog nedostatka kalcija ili oslabljenog imunološkog sustava. Malnutricija također može dovesti do rane propadanja zuba kod djece.

Osim toga, djeca koja ne dobivaju imunizaciju u djetinjstvu mogu razviti bolest. Neke bolesti u djetinjstvu mogu negativno utjecati na fizički razvoj djeteta ili uzrokovati ozbiljne zdravstvene komplikacije, poput bolesti srca. Prema medicinskim stručnjacima, dijete koje je cijepljeno protiv raznih bolesti ima bolje izglede za normalno razvijanje.

Fizički razvoj također može biti narušen kada mala djeca ne dobiju adekvatnu fizičku aktivnost redovito. Stručnjaci preporučuju da roditelji potiču djecu mlađu od tri godine da svaki dan sudjeluju u tjelesnim aktivnostima. Redovita vježba može ojačati kosti i mišiće, kao i poboljšati koordinaciju u vrlo maloj djeci.

Kronična bolest ili ozbiljna bolest, kao što je cistična fibroza, rak ili astma, također mogu utjecati na tjelesni razvoj u ranom djetinjstvu. Neki medicinski uvjeti kao što je cerebralna paraliza mogu ugroziti fine motoričke sposobnosti i koordinaciju u maloj djeci. U mnogim slučajevima, tjelesna rehabilitacijska terapija može poboljšati ili razviti dječje fine i bruto motoričke sposobnosti.