Što je bakterijska infekcija?

Bakterije su vrlo mali, jednostanični organizmi, od kojih većina nije štetno za ljudsko tijelo. Infektivne vrste bakterija ponekad mogu upasti u tijelo i uzrokovati različite medicinske uvjete, što može biti potrebno liječiti receptiranim lijekovima kao što su antibiotici. Neki od uobičajenih stanja uzrokovanih bakterijskom infekcijom uključuju bakterijsku vaginozu, infekcije bubrega i gastroenteritis.

Bakterijska vaginoza je čest tip bakterijske infekcije koji utječu na žene. Različite vrste bakterija žive prirodno u vaginalnom području i obično ne uzrokuju probleme. Ako bilo koja od tih vrsta bakterija počinje pretjerano rasti, može doći do infekcije. Žene koje doživljavaju simptome ovog stanja mogu primijetiti vaginalni iscjedak, iako je uobičajeno da žena ne doživljava nikakve simptome.

Pielonefritis je vrsta bakterijske infekcije koja uključuje bubrege. Simptomi ove vrste infekcije često uključuju bol, groznicu ili krv u urinu. Ovo stanje treba liječiti odmah, jer se neobrađene infekcije bubrega mogu dovesti do stalne oštećenja bubrega. Ako bubrezi postaju previše oštećeni kako bi ispravno funkcionirali, dijaliza ili transplantacija mogu postati jedina moguća opcija za održavanje pacijenta na životu.

Sinusitis je vrsta bakterijske infekcije koja uključuje upalu i iritaciju delikatnih tkiva sinusne šupljine. Simptomi sinusitisa mogu uključivati ​​groznicu, kašalj i glavobolju. Kao i kod većine bakterijskih infekcija, obično su potrebni antibiotici za učinkovito liječenje sinusitisa. Toplo, vlažne obloge mogu biti smještene preko sinusnog područja lica kako bi olakšale bolne simptome dok tijelo izliječi od infekcije.

Gastroenteritis je medicinsko stanje koje ponekad uzrokuje bakterijska infekcija i karakterizira upala probavnog trakta, uključujući želudac i crijeva. Simptomi gastroenteritisa mogu uključivati ​​bol u trbuhu ili grčevi, vrućicu ili proljev.

Klamidija je vrsta spolno prenosivih bolesti koja je obično uzrokovana bakterijskom infekcijom. Mnogi ljudi koji imaju ovu vrstu infekcije nikada ne doživljavaju nikakve simptome, što znači da se bolest može lako širiti na druge ljude nenamjerno. Oni koji doživljavaju simptome ovog stanja mogu primijetiti bol u trbuhu, mučninu ili groznicu. Žene s klamidijom također mogu početi krvariti ili nalaziti između razdoblja. Pacijenti s dijagnozom ovog stanja trebaju obavijestiti sve partnere kako bi svi koji su možda bili izloženi mogu dobiti odgovarajuće testiranje.