Što je bol u kostima trbuha?

Bolnica s trbuškom kuglom, poznatije kao pupčana kila, vrsta je abdominalne hernije koja se javlja u području pupka. Kada se ova vrsta kila razvije, crijeva guraju trbušni zid iza trbušastog gumba, uzrokujući pojavu karakterističnog izbočenja. Mnoge trbušne kile su kongenitalne u prirodi, a osobito su česte kod dečki iz afričkog podrijetla. Ova vrsta kila također se mogu nabaviti odraslih.

Navelna regija podložna je hernijaciji u dojenčadi zbog načina na koji se tijelo razvija i zbog prirode pupčane pupčice. U nekim slučajevima, abdominalni zid iza pupka ne uspijeva potpuno zatvoriti tijekom razvoja fetusa, dopuštajući crijevima da prolaze i stvaraju kernu. Kila može biti vidljiva samo kada dojenčad krikne ili napuni, pa se natrag u trbuh kada se beba opusti. Obično se identificira neposredno nakon rođenja, jer novorođenčad obično se žestoko suprotstavlja da se guraju u svijet, čineći svoje kameje prilično istaknute.

Za razliku od ostalih tipova kila, kila herpesa često se riješi. U dojenčadi, kila može nestati po dobi jedan, a definitivno po četiri godine u većini slučajeva. Ako kila i dalje bude prisutna poslije ove točke, može biti potrebna kirurška korekcija. Kila je također sklona komplikacijama kao što su gušenja, kod kojih je opskrba krvi hernimim crijevima odsječena, što uzrokuje smrt tkiva. Ako beba ima kernu na gumbu trbuha, liječnik može preporučiti bliski nadzor za rane znakove problema.

Kod odraslih osoba, ova vrsta kila pojavljuje se kao posljedica soja. Kao u dojenčadi, kila se pojavljuju kao grumen iza pupka koji uzrokuje izbočinu koja može varirati ovisno o položaju pacijenta i hoće li pacijent naprezati ili tenzirati. U odraslih osoba, ova kila treba korigirati kirurški kako bi se izbjegla mogućnost komplikacija.

Za one koji se osjećaju kao da bacaju oko neke medicinske terminologije, ova kila je također poznata kao “egzomphalo”, doslovno “iz pupka”, u odnosu na činjenicu da pupak gura iz tijela kao posljedica hernije. Ova vrsta kila ne bi trebala biti zbunjena s gumbom “outie” trbuha, savršeno normalnom fizičkom značajkom. Hernirajući pupak će izroniti mnogo više od gumba za trbušnu bol, a može biti praćeno bol i bol, posebno kod odraslih.