Što mogu učiniti o cističnoj akni?

Cistična akna je naročito teška vrsta akni obilježena natečenim, bolnim, gnojnim napuklinama na koži. Ove zaražene čireve mogu uzrokovati ozbiljne ožiljke, osim što će izgledati neugodno i neugodno. Postoji niz mogućnosti za liječenje cistične akne, a većina ih je dostupna samo po receptu. Ljudi koji vjeruju da pate od cistične akne trebali bi vidjeti dermatologa.

Acne je uzrokovana blokiranjem folikula u koži koja stvara male čireve poznate i kao pimples ili zits. Klasični osip od akni smatra se neugodnim i neugodno mnogim ljudima. Začepljenje nastaje zbog prekomjerne proizvodnje kožnog ulja što je često povezano s pubertetom. Kao rezultat toga, većina tretmana fokusira se na čišćenje kože i smanjenje proizvodnje ulja. U mnogim slučajevima, akne će također otići s vremenom, iako cistična akna može ostaviti jame ili ožiljke ako se ne liječi.

Dermatolog može pregledati kožu i utvrditi da je stanje zapravo cistična akna. Nakon razgovora o jedinstvenoj situaciji pacijenta, dermatolog može preporučiti tijek akcije koji može uključivati ​​lijekove na recept, promjene u prehrani i režim njege kože koji je dizajniran da zaustavi problem i smanjuje ožiljke. Budući da je većina tretmana za cističnu aknu dostupna samo na recept, morat ćete vidjeti dermatolog na kraju, a bolje je uhvatiti stanje rano, prije nego što se dopusti da napreduju.

Jedna od prvih slučajeva koje pacijenti mogu učiniti da spriječi akne bilo koje vrste je da operite zahvaćeno područje blagim antibakterijskim sapunom i da ga čistite i osušite. Liječnik može propisati intenzivniju tematsku antibiotik za liječenje cistične akne ili se prebaciti na interno uzeti antibiotik radi rješavanja problema. Kortikosteroidi se također mogu koristiti za smanjivanje proizvodnje nafte. Osim toga, dermatolog može preporučiti određene proizvode za njegu kože za liječenje vašeg specifičnog tipa kože i akni.

Specifični lijekovi kao što je Isotrentinoin, također poznat kao Accutane, mogu biti propisani. Dok je ovaj lijek vrlo učinkovit, dolazi s ozbiljnim nuspojavama, uključujući tendenciju depresije pacijenata koji ga uzimaju i rizik od teških porođajnih defekata. Pacijenti koji odaberu ovu mogućnost liječenja cistične akne trebali bi planirati da budu pažljivo praćeni za razdoblje u kojem su uzeli. Postoje i kirurške opcije za teške cistične akne. Sve ove opcije trebaju se raspravljati s liječnikom kako bi se utvrdio najbolji način djelovanja.