Što mogu učiniti s crijevnim plinom?

Crijevni plin nije smiješan, osim ako se ne pretvorite u adolescentni dječak, u kojem slučaju to je samo najsmješnije stvar na licu planete. Međutim, za one koji žive u svijetu odraslih, smanjuje se zastrašivanje nadutosti, belchinga i nadutosti koja je svojstvena svim ljudima, smatra velikim blagoslovom. Nažalost, crijevni plin jednostavno je rezultat probave. Ako jedete, imat ćete plin. U stvari, imat ćete dosta toga.

Prema istraživanjima na prestižnoj klinici Mayo, tipična odrasla osoba proizvodi negdje između jednog i četiri pina (2.20 do 8.80 šalice MET) crijevnog plina u bilo kojem dvadeset četiri sata. To znači prevaziti navedeni plin između četrnaest i dvadeset tri puta dnevno. Ako žvakate gumu, pijete puno gaziranog šećera, prolaze kroz jelo ili pušite, možete shvatiti da ste na vrhu te razine.

Nitko ne može ukloniti plin, ali može se poduzeti koraci da se smanji. Uglavnom, to se postiže putem prehrambenih promjena. Sir, sladoled, mlijeko i druga hrana bogata laktozom doprinose krivima za plin, kao i hranu koja sadrži fruktozu. To bi uključivalo luk, pšenicu i gotovo sva bezalkoholna pića. Sorbitol, šećerni alkohol koji se nalazi u breskvama, jabukama, kruškama, slatkišima i žvakaćima, glavni su prekršitelji, kao što su rafinirana teška povrća poput kljova, brokule i graha.

Očito je da je većina tih namirnica ključna za opće zdravlje i dobrobit. Ipak, kako biste smanjili plin, možete mijenjati prehranu i ostati zdravi. Na primjer, enzim poznat kao laktaza je neophodan za probavu mlijeka i mliječnih proizvoda. Ako osoba nedostaje u laktaciji, može smanjiti mlijeko i uzeti dodatke kalcijem. Također, neke trgovine prodaju mliječne proizvode koji se unose s dodatnom laktazom.

Druga metoda sastoji se jednostavno od promjene načina na koji jedete ili pijete. Puno plina je pogoršano našim unosom zraka kod gutanja. Jedite polako, nemojte pušiti, i suzdržite se od sisanja na bombonu ili žvakaću gumi. Neki od najistaknutijih igrača u izgradnji intestinalnog plina su gazirana pića. Ako ih pijete, nemojte ih piti kroz slamu. Pijuckanjem na slamu vaš unos zraka dramatično se podiže, a gorivo dodate u vatru.

Konačno, postoje mnogi proizvodi koji se ne mogu nadopunjavati i koji rade vrlo dobro za olakšanje višak crijevnih plinova. Suprotno popularnim uvjerenjima, one jako oglašene tablete koje sadrže antacide i simethicone zapravo ne utječu na količinu plina koju proizvodi. Međutim, međusobno privlače mjehuriće plina i mogu vam omogućiti da mirno ubrizgate plin u atmosferu.