Što uzrokuje blistere u uhu?

Postoje mnogi potencijalni uzroci blistera za uho, koji su tekućine punjene čireve koje se mogu pojaviti na vanjskom uhu ili unutar uha. Među najčešćim uzrocima su infekcije koje se mogu razviti zbog virusa ili bakterija i raka kože. Osoba također može razviti blistere za uši, osobito one na vanjskom uhu, kada ima ozbiljne opekline od sunca. Ti blisteri također ponekad nastaju zbog kožnih stanja kao što su ekcemi ili psorijaza. Osim toga, stanje živaca pod nazivom Ramsey Hunt sindrom često je prvo dijagnosticirano zbog prisutnosti blistera na ili u ušima osobe.

Kada osoba razvije blistere na ušima, postoji niz medicinskih stanja koja bi ih mogla uzrokovati. Jedan potencijalni uzrok je infekcija uha. U nekim slučajevima, virus ili bakterija koja je uzrokovala infekciju uha može također uzrokovati blistere u uhu. Pojedinci koji su skloni infekcijama uha i pate od ponovljenih napada mogu biti vjerojatnije da će razviti mjehuriće, no svatko ih može razviti.

Ponekad je teška opeklina uzrok blister-a. Mnogi ljudi ne primjenjuju krema za sunčanje na manje vidljivim dijelovima tijela kada namjeravaju provoditi vrijeme na suncu, a to uključuje i uši. Zaboravljanje primjene krema za sunčanje na uši može dokazati pogrešku, međutim, kao i koža na ovom području može dokazati jednako osjetljiv na sunce. Kada je opekotina opeklina, osoba može razviti isti crvenilo, nelagodu i mjehuriće koje bi očekivao od opeklina na drugom dijelu tijela.

Određene kožne uvjete također mogu uzrokovati stvaranje mjehura na ili u ušima osobe. Jedna od najčešćih je ekcema, što je stanje kože obilježeno suhim, nadraženim, svrbežnim mrljama kože koje ponekad krvare. Psorijaza, stanje kože obilježeno prekomjernim stanicama kože koje uzrokuju oštećenja, može uzrokovati i ovu vrstu blistera. Osim toga, rak kože ponekad je problem kada osoba razvija blistere u uhu.

Stanje koje se zove Ramsey Hunt sindrom također može uzrokovati blistere u uhu. Ovaj sindrom proizlazi iz učinaka šindre – stanja koja se razvija zbog istog virusa koji uzrokuje pileći pas – na živcu blizu uha osobe. To može uzrokovati ne samo blistere u uhu, već i gubitak sluha. Ovo stanje čak ima i mogućnost da paralizira dio lica osobe.