Koji su simptomi apscesirane tonzile?

Apscesirani tonzil, tehnički poznat kao tonzilarni ili peritonsilarni apsces, može početi proizvoditi simptome koliko tjedan dana prije nastanka stvarnog apscesa. Prvi simptom je uglavnom upaljeno grlo i poteškoće s gutanjem, a slijede ostali simptomi, jer stanje napreduje neobrađenim. Izvana, apscesirana tonzilina može uzrokovati oticanje područja lica ili grla, povećanih limfnih čvorova i uvula koji se čine gurnuti na stranu. Pacijenti također mogu doživjeti glatki ili “vrući krumpir” glas, u kojem imaju poteškoća pri izražavanju određenih zvukova, sekundarnih bolova u uhu, slinjenja i halitoze.

Pacijenti s apscesiranom tonzilom obično počinju osjetiti grlobolju bilo gdje od dva do osam dana prije stvarnih oblika apscesa. Bol u grlu može biti blaga u početku, ali postupno će postati gora i općenito će se usredotočiti na stranu grla koja sadrži apsces. Uz to obično dolazi poteškoća ili bol kod gutanja, što svibanj ili ne svibanj proširiti na uho. Osim toga, bol kod žvakanja ili otvaranja usta uopće je posebno simptomatska od tonzilnih apscesa, za razliku od samo tonsilitis.

Ako se ne liječi, apscesirana tonsil će na kraju uzrokovati da pacijent razboli za vrijeme nastanka apscesa. Groznica i zimica su uobičajeni simptomi za to vrijeme, kao i glavobolja i opća slabost. Početna tuga koja okružuje grlo može se proširiti na bol i nježnost u čeljusti, vratu, a ponekad i licu. Pored toga, početna bol u uhu može postati usredotočena prema strani na kojoj je nastao apsces.

Na vanjskoj razini, bolesnici s gore navedenim simptomima najčešće doživljavaju otekline na vratu, a ponekad i na području lica ili čeljusti. Obično prate tenderske i natečene limfne čvorove koji reagiraju na infekciju, a obično je moguće osjetiti ih na vratu. U stražnjem dijelu usta, apscesirana tonzilina obično uzrokuje oticanje na jednoj strani grla u mjeri u kojoj će se uvula pojaviti na suprotnoj strani.

Isti oticanje također će dovesti do “vrućeg krumpira” glasa u mnogim pacijentima, nazvanim tako zbog prigušene karakteristike glasa u kojem pacijenti mogu imati problema s izricanjem određenih samoglasnika. Učinak je kao da su im usta puna vrućeg krumpira. Tonsilni apscesi također mogu uzrokovati drobljenje i halitozu, što upućuje na ozbiljan loš dah zbog zaraženog tkiva koje leži u stražnjem dijelu grla.