Koji su znakovi risperidonske predoziranja?

Risperidon je lijek obično propisan za liječenje stanja kao što su bipolarni poremećaj, shizofrenija i simptomi autizma. Iznos doziranja ovisi o veličini osobe, koliko dugo je on ili ona uzela lijek i koje druge lijekove koristi. Najčešći znakovi predisponija risperidona su sedacija umora, koma, ubrzani otkucaji srca, konvulzije mišića, napadaji pa čak i smrt.

Najčešći znakovi predoziranja uključuju pospanost, letargija, hipotenziju ili sniženi krvni tlak, trzajne ili trzavne pokrete tijela, konvulzije i tahikardiju ili brzu otkucaja srca. Ti znakovi mogu nastupiti čim 30 minuta nakon ingestije, ovisno o metabolizmu tijela. Većina ovih znakova predoziranja risperidonom varira u težini, ali stručnjaci zdravstvene skrbi općenito se slažu da se i najblaži simptomi predoziranja uzimaju ozbiljno.

Dok se predoziranje može dogoditi pri različitim dozama, oni koji su tipično prijavljeni su između 20 i 360 miligrama. Na tim razinama, od 2011. godine nisu zabilježene poznate smrti. Obično znakovi risperidonove predoziranja su samo jače verzije nekih od normalnih nuspojava. Ovi znakovi uključuju letargija, sedacija, podrhtavanje, blaga hipotenzija i blaga tahikardija. Ljudi koji su uzimali druge lijekove, poput klozapina i paroksetina, ili koji piju alkohol, imaju veću vjerojatnost da će doživjeti predoziranje s manjom količinom Risperidona.

Neki od ozbiljnijih znakova predoziranja risperidona sastoje se od napadaja, komete, hipokalemije, hiponatremije, dugih QT intervala ili duže vrijeme da srce ponovno napuni između otkucaja, ventrikulske tahikardije ili vrlo brzog otkucaja srca i nekontroliranog kretanja vrata , Oči, čeljust ili jezik. Iako su rijetki, neki od tih znakova prevelike doze za Riperidon mogu dovesti do smrti. Tipično, takvi se znakovi pojavljuju samo kada se uzme veliki predoziranje veće od 300 miligrama.

Liječenje risperidonske predoziranja obično ovisi o vremenu kada je lijek preuzet. Tijekom normalnog postupka, liječnik može osigurati da su dišni putevi jasni kako bi se omogućilo lakše disanje. Ako se predoziranje dogodilo prije nego što se može potpuno progutati, medicinski stručnjak može pokušati pumpati želudac pomoću bilo kojeg lijeka ili cijevi. Kod liječenja predoziranja nakon dužeg vremenskog razdoblja tijek djelovanja obično je da se smanji nuspojave predoziranja putem medicinske skrbi. To obično uključuje mjere za održavanje brzine otkucaja srca, kao i uporabu intravenoznih tekućina.