Što je krvarenje bazalnih ganglija?

Krvarenje bazalnih ganglija krvari iz krvnih žila na području mozga odgovorno za pokrete tijela, senzacionalizam, govor i osobnost. Najčešće, arterija u bazalnom gangliju praska nakon što je oštećena zbog učinaka visokog krvnog tlaka, a često se naziva moždani udar. Bazalni gangliji su dio mozga koji je najčešće pogođen krvarenjem, što uzrokuje nakupljanje krvi unutar mozga, komprimiranje i oštećenje tkiva.

Dok je najčešći uzrok krvarenja u bazalni gangliji visok krvni tlak, druge mogućnosti uključuju rupturu aneurizme ili slabog toka u zidu krvne žile i pucanja abnormalne mase arterija i vene povezanih, poznatih Kao arteriovenska malformacija. Ozljede, tumori, infekcije i krvne abnormalnosti također mogu uzrokovati krvarenje u mozgu. Starije osobe imaju veći rizik od pojavljivanja ovog problema, a rizik se svodi svakih deset godina u dobi od 55 godina.

Početni simptomi krvarenja basalnog ganglija mogli bi uključivati ​​gubitak svijesti, glavobolje, mučninu i povraćanje, ili konvulzije. Pojedinac može doživjeti gubitak osjeta i kretanja u određenim dijelovima tijela, može se utjecati na pokrete oko očiju i dio vidnog polja može nestati. Osoba može imati poteškoća u govoru ili može slobodno govoriti pogrešnim riječima. Ponekad bi pojedinac mogao teško razumjeti što drugi kažu.

Krvarenje u bazalnim ganglijima može dovesti do promjena osobnosti, kao i depresije, gubitka interesa u životu i nedostatka motivacije. Poteškoće u razumijevanju situacija mogu dovesti do tjeskobe ili frustracije. Ljudi mogu postati emocionalni bez ikakvog razloga ili odgovora na stvari koje ih prije nisu mogle utjecati.

Liječenje osnovne hemoragije ganglija uključuje podršku pacijentu dok se događaj događa. Nesvjesni bolesnici mogu zahtijevati umjetnu ventilaciju kako bi im pomogli da diše. Neke vrste krvarenja mogu se upravljati pomoću operacije za uklanjanje akumulirane krvi iz mozga, ali kada visok krvni tlak uzrokuje krvarenje basalnog ganglija, obično se ne izvodi kirurško liječenje.

Lijekovi se mogu davati intravenozno kako bi se smanjili krvni tlak, smanjili tlak tekućine u mozgu i spriječili konvulzije. Lijekovi se također mogu koristiti za smanjenje glavobolje i vrućice i vraćanje normalne zgrušavanja krvi. Izgledi nakon krvarenja na ovom području ovise o veličini i mjestu krvarenja, ali kontrola visokog krvnog tlaka može spriječiti nastanak nekih moždanog udara.