Što je veza kontakt?

Kontakt veza je kontaktna leća za oči dostupna za upravljanje ozljedama i abnormalnostima. Liječnik može propisati kontakt vezivanja kao dio plana skrbi pacijenta i uređaj može ostati nekoliko dana. U nekim slučajevima liječnik mora ukloniti leću. To pruža priliku za praćenje ispitivanja kako bi se vidjelo je li pacijentovo oko dobro oporavljeno i da provjerava postoje li znakovi komplikacija.

Silikon je popularan materijal za takve kontakte jer dobro diše, vrlo je izdržljiv i može odoljeti kolonizaciji zaraznih organizama. Kontakt će pomoći oko zadržati vlagu i osigurati sloj zaštite i izolacije od okolnog okoliša. Liječnik također može propisati analgeziju i druge lijekove poput antibiotika za liječenje ili prevenciju infekcija, ovisno o prirodi problema oka.

Neki razlozi zbog kojih liječnik može preporučiti kontakt vezivanja uključuju slabo zacjeljivanje kirurških rana, erozije rožnice, keratitis, distrofije rožnice i epitelne greške. Nošenje takvog kontakta puno je udobnije od okretanja oka u vezanju kako bi se osigurala zaštita, a ishod liječenja može biti bolji. Prihvatljivi zavoji promiču brže, čak i iscjeljivanje, sprečavaju gubitak vode, tako da se tkiva ne osuše. Pacijenti mogu uzimati oralne lijekove i neke vrste kapljica oka tijekom nošenja ove vrste kontakta, ovisno o preporukama oftalmologa.

Nakon što liječnik uzme kontakt s zavojima, pacijenti mogu primijetiti zamagljenu, fuzzy viziju nekoliko dana. To je naročito uobičajeno nakon operacije, gdje je potrebno oko nekoliko tjedana da se oči potpuno izliječe. Liječnik će obaviti pregled vida i zatražiti praćenje kako bi se pacijentova vizija počela oštriti. Pacijenti koji primjećuju iznenadne promjene u njihovoj viziji ili koji počnu osjećati bol i nelagodu trebaju odmah kontaktirati svoje liječnike. Ovi simptomi mogu ukazivati ​​na komplikacije.

Dok nosi takvu vrstu kontakta, možda ćete morati poduzeti posebne mjere predostrožnosti kako biste zaštitili oči. Ljudi koji se bave sportom, posebice plivanja, možda žele provjeriti trebaju li im dodatna zaštita oka poput naočala ili maski. Aktivnosti koje su poznate da oci rade, kao što je trošenje puno vremena pred računalom, također mogu biti potencijalni problem. Pacijenti možda trebaju neko slobodno vrijeme od posla ili smještaj da im pomogne ispuniti zadatke na poslu, sve dok im oči ne budu u mogućnosti izliječiti.