Što mogu učiniti za tmj bol?

Temporomandibularni zglobni poremećaj (TMZ) je medicinski izraz koji se koristi za upućivanje na upalu jednog ili obaju zglobova koji povezuju donju čeljust ili čeljust na lubanju. Stanje je karakterizirano boli, posebno se naziva TMJ bol. Simptomi mogu biti akutni ili kronični i mogu ometati sposobnost govorenja, žvakanja hrane, izražavanja lica ili čak disanja. Osim toga, TMJ bol i upala često migriraju u druga područja koja mogu poslužiti kao okidači, kao što su zubi, temeljni vezivni tkivo i živci. Iz tog razloga, TMJ se često povezuje s većim opsegom poremećaja poznatih kao sindrom mijalaskalne boli.

TMJ može biti uzrokovan različitim oralnim ponašanjima. Na primjer, konstantna guma za žvakanje ili grickanje noktiju mogu opetovano gurnuti vilicu predaleko naprijed ili bočno. Loši obrasci govora ili zanemarivanje redovitog pregleda stomatologa također mogu biti krivi. Pored toga, temporomandibularni zglob je osjetljiv na poremećaje koji utječu na druge zglobove u tijelu, kao što je artritis. Međutim, najčešći uzrok TMZ-a je bruksizam, uvjet koji uključuje uobičajeno stiskanje čeljusti i / ili brušenje zuba.

Bez obzira na uzrok, bol može biti konstantan i težak. Bol se ne samo da se osjeća oko čeljusti i lica, već se može proširiti i na uši. Srećom, najbolji način za ublažavanje boli je prestati ponašanje koje ga je stvorilo. Naravno, ovo se možda ne odnosi na TMJ bol povezan s neusklađenosti ili ozljedom čeljusti. Međutim, čak iu tim slučajevima, još uvijek postoji nekoliko mogućnosti samoobrane.

Primjena vlažne topline na zahvaćeno područje korisna je za mnoge ljude. Alternativno, držanje paketa leda na tom području može pomoći u smanjenju upale. Konzumiranje meke hrane i izbjegavanje istezanja usta tijekom rascjepa omogućit će da se čeljust odmori u svom prirodnom položaju. Tehnike relaksacije također mogu pomoći u smanjenju boli u TMZ-u povezane s bruksizmom. Jednostavna vježba uz ovu liniju je praksa lagano puhanje zraka između lagano rastvorenih usnica, budući da ne dopuštaju da gornji i donji zubi budu zajedno.

S vremena na vrijeme, uzimanje ne-steroidnih protuupalnih lijekova prekomjerno bez šećera može biti potrebno da se brzo smanji upala i bol. Ovi lijekovi bez recepta uključuju aspirin, acetaminofen, ibuprofen i naproksen. Triciklički antidepresivi, poput amitriptilina ili nortriptilina, također su korišteni za uspješno liječenje boli TMZ-a. Međutim, ovi lijekovi moraju biti propisani od strane liječnika i mogu proizvesti neželjene nuspojave, kao što je pospanost.

U ekstremnim slučajevima zamjena implantata zgloba ili čeljusti može biti zajamčena. Međutim, budite svjesni da doživljavanje boli nije obično odlučujući čimbenik za to što je ovaj postupak učinio. U stvari, to je obično rezervirano za one koji su prošli veliku traumu ili ozljedu čeljusti.

Također treba napomenuti da nema regulatornih ovlasti ili potvrde koja regulira liječenje TMZ poremećaja. Ukratko, to znači da ni američka stomatološka udruga (ADA) niti američka medicinska asocijacija (AMA) ne priznaje liječenje TMZ poremećaja kao specijalnosti u stomatologiji ili medicini. Očigledno, to može otežati pronalaženje kvalificiranog praktičara. Međutim, najbolji je postupak da se posavjetujte sa zubarom i raspravite o preporuci liječniku koji je iskusan u mišićno-koštanoj i miokusnoj bolesti.