Što može uzrokovati osip na usnama?

Osip usana je mali, ali često bolan problem koji može uzrokovati veliku nelagodu za pojedinca. Budući da se osip nalazi na ustima, dovodeći ga u dodir s hranom i pićima, simptomi se mogu pogoršati. Da bi pronašli rješenje za osip na usnama, važno je prvo razumjeti što neki od uobičajenih uzroka jesu. To uključuje alergijsku reakciju na hranu, alergijsku reakciju na proizvod, hladnoća koja proizlazi iz herpesa i aktinskog cheilitisa.

Jedan od najčešćih razloga za osip na oku jednostavno je jesti hranu za koju pojedinac ima alergijsku reakciju. Neki ljudi, a posebno djeca, pokazat će alergijski odgovor na određene vrste hrane s pojavom osipa. To je obično hrana poput voća i povrća koje ljudima daju probleme. Također, neki morski plodovi i kikiriki mogu dovesti do oticanja i osipa za određene ljude.

Drugi uobičajeni razlog je upotreba proizvoda za osobe alergične na njega. Na primjer, neke stavke kao što su balzam za usne ili pasta za zube mogu predstavljati probleme za određene pojedince. Obično će se pojaviti kombinacija oticanja oko usta i osip na usnama tijekom alergijske reakcije. To je uglavnom zbog raznih kemikalija koje sadrže mnogi proizvodi. U mnogim slučajevima prebacivanje na prirodniji proizvod eliminirat će problem.

Hladne čireve koje proizlaze iz herpes virusa također su zajednički tip osipa. Ako pojedinac ugovori oralni herpes, to dovodi do povremenih ulkusa formirajući se oko usta. S druge strane, osip na usnama je vrlo uobičajen. Srećom, mogu se upotrijebiti razni lijekovi i lijekovi koji se preuzimaju na recept. Ako osoba sumnja da je zarazio herpes, važno je posjetiti liječnika za liječenje.

Dodatni uzrok ovog problema može biti aktinski heiliti. Uz ovaj uvjet, obično postoji lezija ili osip koji se oblikuje na usnici, ali obično nije bolan. Razlozi za aktinsku heiliti uključuju pretjerano izlaganje sunčevim ultraljubičastim zrakama, nošenje proteza ili izloženost duhanskim proizvodima. To se obično događa kod starijih osoba i ponekad može dovesti do raka ako se ne liječi.

Budući da postoji niz uzroka za osip na usnama, često je teško odrediti točno ono što je uzrokovalo problem. Stoga je važno pažljivo pratiti osip i paziti da se ne pogorša. Ako se problem ne riješi otprilike tjedan dana, pojedinci trebaju potražiti pomoć liječnika ili dermatologa.